Standaard heeft de Novulo zorgwoning volgende afmetingen: 1) Breedte: 3,50 of 4,50 m, 2) Lengte: 4,00 – 6,00 of 8,40 m, 3) Hoogte: 3,10 m. Dit zijn de afmetingen aan de buitenzijde van de zorgwoning. Voldoet je (mantel) zorgwoning aan de nodige voorwaarden ? Dan kan je een unit tot 50 m² via de eenvoudige meldingsplicht in de tuin plaatsen. Zonder bijkomende omgevingsvergunning.
De meest gangbare oppervlaktes voor de Novulo zorgwoning zijn 40 m² of 50 m². Zullen er twee bewoners in de zorgwoning wonen, dan raden we zeker de zorgwoning van 50 m² aan. Zoals de bij de vraag ‘Hoe groot is de Novulo zorgwoning’ kan lezen, zijn de afmetingen variabel en kan er ook gekozen worden voor een andere oppervlakte. Waarom spreken we enkel over zorgwoningen tot 50 m²? Omdat dit de wettelijke limiet is voor het plaatsen van een zorgwoning zonder omgevingsvergunning. Bij zorgwoningen van 50 m² of minder volstaat het om de plaatsing te melden bij het omgevingsloket . Indien je uiteraard ook aan alle andere voorwaarden voldoet.
De Novulo zorgwoning heeft een aparte leefruimte, badkamer en slaapkamer. De leefruimte bestaat uit een open keuken en zithoek. Via een gang passeer je eerst langs de badkamer en ga je zo door naar de slaapkamer. De inrichting is dus net dezelfde als in een huis of appartement. Grote raampartijen geven je een ruim gevoel in de leefruimte en slaapkamer. Bovendien is er voldoende opbergruimte voorzien met handige inbouwkasten. De technische ruimte is amper 35 cm diep en is toegankelijk aan de buitenzijde. Zo verlies je hierdoor binnen nauwelijks ruimte.
Ja, de Novulo zorgwoning is opgedeeld in aparte ruimtes. Elke ruimte is voorzien van een schuifdeur voor de nodige privacy en efficiënte verwarming. Beperkt dit de mobiliteit? Dan laat je de deuren steeds open en heb je toch voldoende privacy, aangezien er geen rechtstreekse inkijk van de ene ruimte in de andere is.
De Novulo zorgwoning is zeker rolstoeltoegankelijk. Voor de toegang tot de zorgwoning plaatsen we een hellend vlak. Gezien de geringe opstaphoogte van 10 tot 15 cm, gaat het over een heel lichte hellingsgraad. Zo kan je vlot en veilig zelf de helling op en af rijden. Binnen in de zorgwoningen zijn er geen niveauverschillen. Bovendien zijn alle doorgangen en ruimtes breed genoeg om je vlot met de rolstoel te verplaatsen. Het in hoogte verstelbaar meubilair maakt het mogelijk om zelfstandig dagdagelijkse zaken te doen. Bijvoorbeeld jezelf wassen of naar het toilet gaan.
Je kan de Novulo kijkwoning bezoeken in Pittem in de provincie West-Vlaanderen, Oudenaarde in de provincie Oost-Vlaanderen en Laakdal of Rumst in de provincie Antwerpen. We nemen graag de tijd om je in alle rust te laten rondkijken en om al je vragen te beantwoorden. Daarom werken we op afspraak. Laat hier weten wanneer dit voor jou past. Dan contacteren we jou om een afspraak vast te leggen. Ben je toch al heel benieuwd? Neem dan alvast een kijkje via onze virtuele rondleiding.
Een zorgwoning is een modulaire unit voor de persoon die extra zorg nodig heeft. De mantelzorgers wonen in het hoofdgebouw. De zorgwoning staat dus in de tuin van deze mantelzorgers. Bij een mantelzorgwoning is het net omgekeerd. De persoon die extra zorg nodig heeft blijft in het hoofdgebouw wonen. In de tuin komt een modulaire unit voor de mantelzorger. Zowel voor de zorgwoning als voor de mantelzorgwoning geldt de eenvoudige meldingsplicht. .
Jouw Novulo zorgwoning wordt 100% in-house geproduceerd in onze productiehal in de Brugsesteenweg 106 te 8740 Pittem.
We kiezen steevast voor duurzame materialen. Dat wil echter niet zeggen dat we het warme water terug proberen uit te vinden! Daarom bestaat onze basisconstructie uit staal. De bewezen degelijkheid van dit materiaal zorgt voor de stevigheid van onze units. De vormvrijheid laat ons toe alle nodige functionaliteiten te integreren. Voor de bedekking van het platte dak werken we met EPDM, met een lange levensduur en een sterke weerbaarheid tegen extreme weersomstandigheden. De buitenkant werken we af met panelen volgens jouw smaak en stijl.
De Novulo zorgwoning heeft een aparte leefruimte, badkamer en slaapkamer. In de leefruimte staat er een keukenelement. Alles is aangepast aan de hulpvraag van de bewoner. Zo kan je onder andere opteren voor in hoogte verstelbaar meubilair in de badkamer, een intelligente lamp met valdetectie, een plafondtillift, …
Ja, elke nieuwe zorgwoning moet aan de EPB-eisen voldoen.
Nutsvoorzieningen als watertoevoer en -afvoer, elektriciteit, internet, telefonie worden vooraf in kaart gebracht. We bekijken dit samen, maken het plan op en spreken af wie deze voorbereidingen zal treffen. Weet ook dat de mogelijkheid bestaat om met een volledig zelfvoorzienende zorgunit te werken. Zo’n zorgwoning staat en werkt volledig op zichzelf met zonnepanelen, opvang van regenwater en een apart systeem voor de opvang van afvoerwater.
Standaard plaatsen we de zorgwoning op schroefpalen. Zo komt de zorgwoning op amper 10 tot 15 cm van de grond. Er is zeker geen verharding van de ondergrond nodig. Er komen geen graafwerken of beton aan te pas.
De zorgwoning wordt met een kraan over obstakels heen getild. Voor de plaatsing hebben we dus nauwelijks extra oppervlakte nodig. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de afstandsnormen voor de zorgwoning: 1) In de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrenzen. 2) In de achtertuin minstens 1 meter van de perceelsgrenzen. Of tegen een bestaande scheidingsmuur indien die muur intact blijft. 3) De zorgwoning moet volledig binnen een straal van 30 meter van het hoofdgebouw staan op hetzelfde perceel of op een rechtstreeks aangrenzend perceel. Hou ook zeker rekening met de regelgeving rond lichten en uitzichten. Deze regelgeving gaat over de plaatsing van ramen met doorzichtige beglazing, balkons, terrassen of andere zaken die de privacy van de buren kunnen beïnvloeden. Deze moeten op een rechte afstand minstens 19 decimeter van de perceelsgrens komen. Neem dus de door jou gekozen oppervlakte van de zorgwoning. Tel hierbij de wettelijk bepaalde afstand tot de perceelsgrenzen op en je weet welke oppervlakte je moet voorzien. Heb je er geen problemen mee dat je zelf nauwelijks tuin overhoudt, dan kan dit perfect.
Hierbij is er een verschil tussen het aankopen of huren van een zorgwoning. Ga je voor huren, dan gebruiken we een van onze modellen die we op stock hebben. Eens je de plaatsing gemeld hebt, kunnen we in dit geval onmiddellijk leveren. Bij aankoop, kan jouw Novulo zorgwoning binnen de 3 maanden na akkoord geplaatst worden. De zorgwoning is modulair opgebouwd. Je laat dus je eigen ontwerp uitvoeren door een unieke combinatie te maken van standaardonderdelen. Bovendien zijn we dankzij de productie in eigen atelier niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Daardoor kunnen wij onze productietijd aanzienlijk verkorten.
Op zich wel, als de plaats toegankelijk is voor de vrachtwagen met de kraan. Wil je jouw zorgwoning plaatsen via meldingsplicht en niet via omgevingsvergunning? Dan moet je wel rekening houden met enkele bijkomende voorwaarden. Denk hierbij onder meer aan de volgende voorwaarden: 1) Afstand tot de perceelsgrens 2) Op hetzelfde perceel als de mantelzorger 3) Eigendomsrechten van grond en hoofdgebouw 4) …
Voor de plaatsing van een vrijstaande zorgwoning van max 50m² en 3,5m hoogte is geen medewerking van een architect vereist
Een standaard zorgwoning is er vanaf € 85.000. Je hebt de keuze om verder te gaan richting Comfort of Deluxe uitvoering.
Je huurt een zorgwoning vanaf € 850 per maand. De huurprijs hangt af van de grootte, de uitvoering en de afwerking.
Dit is afhankelijk van de grootte en de locatie van de bouwunit.
De bewoners van de zorgwoning worden als een afzonderlijk gezin beschouwd, terwijl deze toch worden ingeschreven onder hetzelfde huisnummer als de bewoners van de hoofdwooneenheid. Indien de meldingsprocedure correct gevolgd werd, wordt fiscaal een onderscheid gemaakt tussen beide gezinnen. Hierdoor weet de fiscale overheid dat er sprake is van twee gezinnen en worden ze apart belast.
Voor het plaatsen van een zorgwoning zijn er geen specifieke premies of subsidies voorzien.
Voor stedenbouwkundige veranderingen moet je normaalgezien een omgevingsvergunning aanvragen. Op deze regel bestaan enkele uitzonderingen. Zoals de zorgwoning. Voldoe je aan alle voorwaarden , dan volstaat het de plaatsing te melden via het omgevingsloket. Dit doe je online of via de dienst stedenbouw van jouw stad of gemeente.
Bij de zorgwoning geldt de melding voor een periode van 3 jaar. Daarna kan dit nog eens 3 jaar verlengd worden. Duurt de zorgsituatie langer dan 6 jaar, dan is de aanvraag van een omgevingsvergunning nodig.
Sommige gemeenten vragen bij de melding van het plaatsen van de zorgwoning documenten aan. Dit gaat bijvoorbeeld over een motivatienota of een bewijs of verklaring op eer. Maar weet dat dit niet verplicht is om je dossier van de melding in orde te brengen. Het is zeker niet de bedoeling om een medisch dossier of andere documenten met privacygevoelige informatie in het omgevingsloket op te laden. Het is zelfs niet nodig om de naam van de zorgbehoevende op te geven. Het beoordelen van de zorgbehoevendheid is een bevoegdheid van de dienst bevolking. Niet van de dienst omgeving.
Als aan de voorwaarden voldaan is, is een melding voldoende. Van zodra één voorwaarde niet voldaan is, moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Weet dat ook het beëindigen van de zorgsituatie meldingsplichtig is.
Is aan alle voorwaarden voldaan, dan volstaat het de plaatsing van de zorgwoning te melden op het omgevingsloket: www.omgevingsloketvlaanderen.be. Voor de melding van de zorgwoning moet je enkele documenten toevoegen, bijvoorbeeld het grondplan en het inplantingsplan. Sommige gemeenten vragen bovendien een motivatienota en/of een bewijs of verklaring op eer van hulpbehoevendheid. Het is hierbij niet de bedoeling om een medisch dossier of ander document met privacygevoelige informatie op te laden in het omgevingsloket. Voor meer informatie over de documenten die je moet opladen contacteer je de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente. Het beëindigen van de zorgsituatie is ook meldingsplichtig. Ook deze melding dient te gebeuren via het omgevingsloket. De procedure is dezelfde als deze van de creatie van de zorgwoning.
Als de aangevraagde handelingen meldingsplichtig en niet verboden zijn, neemt het college van burgemeester en schepenen akte van de melding binnen 30 dagen na de datum van de melding. Binnen deze termijn moet de melder op de hoogte gebracht worden over de beslissing over de melding. Wordt de melder niet binnen deze termijn op de hoogte gebracht, dan wordt de melding geacht stilzwijgend te zijn geakteerd. Net zoals een omgevingsvergunning moet ook een meldingsakte worden bekendgemaakt. Zowel de plaatsing van de zorgwoning als het beëindigen van de zorgsituatie is meldingsplichtig. In beide gevallen zal de meldingsprocedure doorlopen moeten worden (en de meldingsakte bekend gemaakt). Het zorgwonen mag worden uitgevoerd ofwel vanaf de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte ofwel de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de melding geacht wordt te zijn geakteerd.
Ja. Het college van burgemeester en schepenen gaat na of het gemelde zorgwonen meldingsplichtig is of niet verboden is. Als de handelingen niet meldingsplichtig of verboden zijn, weigert het college van burgemeester en schepenen de aktename en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven. Hierbij zal ook rekening gehouden moeten worden met de mogelijkheden voor gebiedsgericht beleid. Zo kan bv. een gemeentelijke verordening (bepaalde vormen van) zorgwonen vergunningsplichtig hebben gemaakt.
Indien je de melding niet doet vóór de plaatsing van de zorgwoning, dan word je geacht een omgevingsvergunning te hebben.
Als je het decreet zeer strikt leest, dan kan bij een vergunningsaanvraag voor nieuwbouw geen vorm van zorgwonen gemeld worden. Zowel definitie als meldingsplicht spreken over de plaatsing van een zorgwoning bij een bestaande hoofdzakelijk vergunde woning. Strikt genomen zou dus eerst een eengezinswoning vergund moeten worden. En pas als die woning effectief gebouwd is, kan de omvorming naar zorgwonen gemeld worden. Het is echter niet de bedoeling van de decreetgever om in twee stappen te werken in het geval van nieuwbouw. Gemeenten gaan hier dan ook best pragmatisch mee om. Je informeert dus best eerst eens bij de gemeente hoe zij omgaat met dergelijke aanvragen. Wel moet je erover waken dat aan alle voorwaarden rond zorgwonen is voldaan.
De voorwaarden opgenomen in artikel 4.2.4 VCRO moeten voldaan zijn om een melding te kunnen doen. Als aan een van deze voorwaarden niet voldaan is, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. De termijn van 2 keer 3 jaar is voornamelijk opgenomen om een antwoord te bieden op acute situaties. Wanneer deze termijn onvoldoende blijkt, of als bij de eerste melding reeds duidelijk is dat deze niet zal volstaan, kan je een omgevingsvergunning aanvragen voor jouw zorgwoning.