Modulair bouwen is de toekomst

Modulair bouwen is de toekomst

De spreekwoordelijke baksteen in de maag begint stilaan te verdwijnen. Deze baksteen wordt steeds meer vervangen door modulair bouwen, want modulair bouwen is de toekomst. Dit is een duurzame en innovatieve bouwoplossing. Duurzaam omdat de modules energiezuinig en klimaatvriendelijk zijn. Maar ook duurzaam omdat ze op lange termijn creatieve en budgetvriendelijke antwoorden bieden op de veranderende noden in de wereld van de bouw.

Wat is modulair bouwen?

Bij modulair bouwen worden de units in hun geheel op één locatie gebouwd. Het zijn als het ware kant-en-klare huisjes die in hun geheel ter plekke gezet worden. Vloeren, leidingen, keuken, badkamer, afwerking, … Alles is erop en eraan, behalve de meubels. Dit zorgt ervoor dat de werken ter plaatse minimaal zijn en dat je binnen de kortste tijd woont of werkt in je nieuwe woonst of kantoor.

Is modulair bouwen hetzelfde als prefab bouwen?

Modulair bouwen gaat een stap verder dan prefab bouwen. Prefab betekent dat delen van het gebouw in de fabriek afgewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan muren die direct bestaan uit een binnenmuur, isolatie en buitenmuur. Dit bouwpakket moet ter plaatse nog volledig gemonteerd worden. Als een bouwpakket van een kast waarbij alle onderdelen af zijn maar nog in elkaar moeten gestoken worden. Dit gedoe zet je aan de kant als je kiest voor een modulaire unit. Deze is al volledig gemonteerd als hij richting de klant gaat.

 

Welke voorzieningen zijn nodig bij een modulair gebouw?

Bespreek op voorhand goed wat er nodig is. Veel hangt af van het gebruik van de unit. Is het een kantoor of leefruimte? Is het een woning op zich of een uitbreiding van een woning? Wordt de modulaire unit permanent bewoond of is het eerder een tweede verblijf? Hoe intensiever het gebruik, hoe meer nut het heeft om een stevige vloerplaat te voorzien en alles aan het water- en elektriciteitsnet aan te sluiten. Maar Novulo gaat nog een stap verder. Door recuperatie van afval- en regenwater en groene stroom zijn de units volledig zelfvoorzienend. Je zet ze om het even waar neer en hebt toch voldoende water en elektriciteit voor twee personen.

Modulair bouwen langs buiten en langs binnen

Het modulair bouwen gaat niet alleen over het feit dat de volledige unit inzetbaar is waar je zelf wil. Ook de binnenkant is volledig modulair. Het gaat over kleine oppervlaktes, waardoor je binnen geen rekening moet houden met steunmuren of andere dragende structuren. Wil je een volledig open ruimte of kamers? Richt alles in zoals je zelf wil. Het zijn stuk voor stuk unieke stukken die ervoor zorgen dat je je 100% thuis voelt.

Modulair én energieneutraal bouwen is de missie

De modulaire units van Novulo hebben als missie energieneutraal te bouwen.

Regenwater willen we recupereren via een ruimte tussen het plafond en het dak. Wil je echt een unieke beleving? Voorzie een glazen koepel in je plafond en zie het water kabbelen vanuit je werkplek, leef- of ontspanningsruimte. Of breng leven in de brouwerij door vissen te laten rondzwemmen.
In een huishouden gaat er heel wat bruikbaar afvalwater verloren. Zo is het perfect mogelijk om afvalwater van de douche op te vangen en te gebruiken om het toilet door te spoelen. Dit systeem willen we gaan toepassen bij Novulo in onze modulaire units.
Bij de modulaire units van Novulo zorgen groengevels en groendaken voor een betere warmteregeling. Ze dragen ook bij aan een betere recuperatie van regenwater.
Op de modulaire units is voldoende plaats voor zonnepanelen om groene energie op te wekken.

Toepassingen voor modulair bouwen

Modulair bouwen biedt veel mogelijkheden. De units zijn perfect op zichzelf bruikbaar. Ze zijn ook geschikt als aanbouw bij een bestaande woning of vormen een grote ruimte door ze aaneen te zetten of op elkaar te stapelen. De toepassingen zijn bijna eindeloos.

  • Thuiswerk zit in de lift. Niet alleen omdat het lange tijd verplicht was. Heel wat bedrijven, freelancers of vrije beroepen zien de voordelen van thuiswerk in. Je gaat files uit de weg en krijgt een betere werk-privé-balans. Al is een afzonderlijke en prikkelarme werkruimte in dit geval wel een must. Een modulaire unit is hiervoor ideaal.
  • Ben je een startend of groeiend bedrijf en op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing voor kantoorruimte? Modulair bouwen is jouw oplossing. Je start met één unit en breidt op een ander moment uit. Je handelt volledig op het ritme van je noden en je budget.
  • Je hebt weinig leefruimte nodig en zoekt een budgetvriendelijke woning. Je richt één of twee modulaire units in zoals je wil en krijgt een energie neutrale en aangename leefruimte voor een laag budget.
  • Je gezin breidt uit en je merkt dat je woning krap wordt. Kies voor een aanbouw met een modulaire unit. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een nieuwe woning en vermijdt de hoge kosten die hiermee gepaard gaan.
  • Ouderen of personen met een beperking genieten des te meer van een gezellige thuisomgeving. Voorzie een modulaire unit in de tuin of als kangoeroewoning tegen je bestaande huis. Je combineert zelfstandigheid en thuisgevoel met een opvangnet heel dicht in de buurt.
  • Je bent bewust met ecologie en klimaat bezig en bent vastberaden om dit in je volledige levenswijze door te zetten. Verklein je ecologische voetafdruk met de energie neutrale modules.
  • Beleving is voor jou belangrijk. Vooral in de eigen thuisomgeving. Een modulaire unit is perfect als poolhouse, bijgebouw met wellness of als buitengebouw om ten volle van je tuin te genieten.