Valpreventie als topprioriteit in de Novulo zorgwoning

Deze week is het week van de valpreventie. Het doel is mensen sensibiliseren over het belang van valpreventie bij 65-plussers. Vallen is sowieso gevaarlijk. Het risico op letsels is groot. Wetende dat heel wat valpartijen bij minder mobiele 65-plussers in de thuisomgeving gebeuren, zien we bij Novulo valpreventie als topprioriteit bij het inrichten van de zorgwoning. Want ook al staat de zorgwoning in je tuin en ben je snel in de buurt, zal je nooit tijdig kunnen ingrijpen bij een valpartij. Net daarom is het vooral belangrijk om die val te voorkomen. Ontdek hier hoe we dit aanpakken in de Novulo zorgwoning.

1. Geen opstapjes

In de Novulo zorgwoning ligt alles op hetzelfde vloerniveau. Er zijn nergens trapjes of opstapjes. Zelfs in de badkamer gaat de vloer naadloos over in de doucheruimte. Je betreedt de Novulo zorgwoning via een veilig hellend vlak.

2. Houvast aan handgrepen op strategische plaatsen in de zorgwoning

Overal in de Novulo zorgwoning zijn handgrepen voorzien. Iemand die minder mobiel is, zoekt vaak houvast aan meubels. Maar die zijn minder stabiel en kunnen wel eens verschuiven. Stevige handgrepen aan de muur bieden een veilige houvast. Daarom gaat de zorgexpert van Novulo bij het ontwerp van de zorgwoning steeds in overleg met de bewoner(s) en de mantelzorger(s). We brengen de zorgnoden en mobiliteit in kaart en plaatsen de nodige handgrepen om veilig van de ene naar de andere ruimte te gaan.

3. Slimme verlichting voor valpreventie

In de Novulo zorgwoning installeren we de Nobi lamp. Die detecteert valpartijen én voorkomt ze ook. Is het donker en vangt de lamp beweging op? Dan gaat ze automatisch indirect licht geven. De bewoner van de zorgwoning vindt zo snel de oriëntatie terug en ziet onmiddellijk alle obstakels in de ruimte zonder naar de schakelaar op zoek te moeten gaan. Volgt er toch een valpartij? Dan analyseert de zorgexpert de situatie en bekijken we samen met jullie hoe we alles nog veiliger kunnen maken.