
Kom zelf een kijkje nemen
in één van onze 4 demo-woningen in Vlaanderen: – Laakdal – Rumst – Oudenaarde – Pittem
7.8.9 december Novulo op de REVA beurs
De komende tien jaar zullen er in Vlaanderen tot 10.000 tachtig- en negentigjarigen bijkomen die zorg nodig hebben. Om hen zo lang uit een duur woonzorgcentrum te houden, zijn mobiele mantelzorgunits een optie. Dat zijn kleine zorgwoningen die zelfs in de tuin passen. Om aan de stijgende vraag te voldoen verhuist Novulo, een bedrijf dat dergelijke units maakt, van Ardooie naar Pittem.
Mantelzorgunits worden alsmaar populairder. De kleine zorgwoningen zijn dan ook ideaal voor zorgbehoevende tachtigers en negentigers. “Het is een utopie om te denken dat al die mensen naar woonzorgcentra zullen gaan. We moeten denken aan oplossingen: thuiszorgdiensten maar ook mensen thuis opvangen. En daarvoor is het modulair wonen een perfecte oplossing”, legt Johan Staes van het Vlaams onafhankelijk zorgnetwerk VLOZO uit.
De kleine woningen kunnen bijvoorbeeld in de tuin van hun kinderen neergepoot worden. Zo hebben ze toch nog hun eigen stekje, en kunnen ze tegelijk rekenen op de zorg en nabijheid van hunmantelzorgers. Dat bevestigt ook ex-judoka en mantelzorger Gella Vandecaveye.
Ik vind het wel fijn dat mama bij mij in woont. Die nabijheid is belangrijk, dat je heel snel kan ingrijpen als er iets gebeurt.”
Gella Vandecaveye, mantelzorger
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele ziet zelfs nog meer mogelijkheden in de modulaire wooneenheden. “We kijken ook richting studenthuisvesting, sociale woningbouw, ook de nooddorpen van Oekraïense vluchtelingen maken gebruik van dat modulair wonen.” Al schuilt daar meteen ook een uitdaging in. Zo zullen er tegen 2050 volgens vooruitzichten 400.000 extra wooneenheden nodig zijn.
Om die grote vraag de baas te kunnen, verhuisde Novulo onlangs van Ardooie naar een grotere site in Pittem. Het bedrijf dat mobiele woonunits bouwt, leverde vorig jaar zo’n 43 kleine zorgunits af, maar wil nu opschalen. De ambitie is om van een afgewerkte unit op drie dagen te evolueren naar vier afgewerkte units op een dag.
De nieuwe fabriekshal biedt bovendien ook meer mogelijkheden op vlak van automatisatie.
Het is ook moeilijk om goede vakmannen te vinden. Door onze verhuis kunnen we meer automatisatie voorzien binnen de productie.
Tom Bogaert, CEO Novulo
In de Brugsesteenweg in Pittem opende Novulo woensdag officieel de deuren. Het bedrijf, dat sinds begin 2021 kleine zorgwoningen bouwt voor ouderen die perfect in de achtertuin passen, verhuisde begin dit jaar naar de voormalige site van weverij Clarysse.
Sam Vanacker 11-10-23, 15:47 Laatste update: 11-10-23, 15:52
Tuinkantoortjes en tiny houses kende u ongetwijfeld al, maar ook de vraag naar modulaire woonoplossingen voor ouderen zit in de lift. De verhuis naar de Brugsesteenweg dateert eigenlijk al van mei, maar pas woensdag werd ook officieel de nieuwe stek van het bedrijf geopend. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard. Zo kwam Vlaams minister van Wonen Matthias Diependale (N-VA) langs, terwijl ook oud-judoka Gella Vandecaveye, als ambassadeur van het bedrijf, bij de opening aanwezig was, net als het voltallige Pittemse schepencollege.
“Het verdwijnen van de weverij van Clarysse kwam destijds hard aan in Pittem (nadat ondernemer Luc Tack matrassenproducent Latexco in Tielt overnam verhuisden de activiteiten in het voorjaar van 2023 naar een andere productielocatie van de groep in Oostrozebeke -red.)”, aldus burgemeester Denis Fraeyman (CD&V). “Per slot van rekening was het bedrijf ooit de grootste werkgever van Pittem. Maar we zijn verheugd dat er nu nieuwe toekomst voor deze site is dankzij ondernemer Luc Tack. De loods waar we ons nu in bevinden vormt niet alleen de nieuwe thuisbasis van Novulo, straks zal er op deze site ook een nieuwe KMO-zone komen. Deze site heeft een mooie toekomst en daar zijn we dankbaar voor.”
Novulo is sinds de opstart in 2021 aan een stevige groei bezig. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden uit dakwerkersbedrijf EPDM Solutions. Daar zochten ze een constructeur om een nieuw mobiel administratief kantoor te bouwen, maar uiteindelijk besloten ze zelf zo’n kantoor te bouwen. Zo ontstond het idee om dat te blijven doen en zich te richten op de zorg. Het Pittemse bedrijf onderscheidt zich in de sector door niet alleen duurzame kleine zorgwoningen voor hulpbehoevenden te maken, maar ook door andere zorgen weg te nemen. Zo wordt er een jaar gratis mantelzorg aangeboden.
Enkele zorgunits konden ter plaatse ook bezocht worden © Sam Vanacker
Er was heel wat publiek © Sam Vanacker
Lees HLN ook hier
We kunnen er niet meer naast kijken, de gevolgen van de extreme weersomstandigheden zullen invloed hebben op onze manier van wonen. We moeten onze manier van bouwen weerbaarder maken tegen periodes van overvloedige regenval afgewisseld met extreme droogte. Met andere woorden, we moeten manieren bedenken om te wonen als gevolg van de klimaatverandering.
Minister Zuhal Demir haalde onlangs het initiatief van de Vlaamse Regering ‘Blue Deal’ terug naar boven in een post op haar sociale media. Dit plan, goedgekeurd in de zomer van 2020, gaat de strijd aan tegen waterschaarste en droogte waar we meer en meer mee geconfronteerd worden.
De Blue Deal bevat meer dan 70 acties en zet in op 6 sporen:
De visie op een Novulo woonunit zet alvast 2 van de 6 sporen om in de praktijk.
Onze flexibele modules die een woon-, werk-, zorg- of recreatiefunctie kunnen hebben, kunnen voorzien worden van een systeem waarbij hemelwater en afvalwater maximaal hergebruikt worden.
De waterinstallaties in de bouwunits zijn zo ingesteld dat het juiste water wordt ingezet voor het juiste toepassing. Via het groendak wordt water opgevangen en op een ecologische manier gezuiverd om te gebruiken. Afvalwater wordt, waar mogelijk voor een andere toepassing ingezet. Door meer water te hergebruiken, daalt de watervraag en dus ook jouw factuur aan de watermaatschappij.
In combinatie met alle bovenstaande maatregelen adviseren wij onze klanten ook om zo zuinig mogelijk met water om te springen. In de badkamer kan je een spaardouchekop installeren, alsook een spaarknop in het toilet. Huishoudtoestellen worden aangesloten op de regenwateropvang van het plat dak of de eventueel voorziene regenputten.
De Novulo woonunits worden geplaatst op schroefpaalfunderingen. In tegenstelling tot de traditionele betonfunderingen, heeft een schroefpaalfundering een minder negatieve invloed op de bodem en op het grondwater en dus ook op de verharding van een woonomgeving.
Bovendien kan je werken met schroefpalen om het niveau van de woning op te krikken, zoals in risicovol overstromingsgebied. Bijvoorbeeld 30 cm hoger dan de hoogst gekende overstromingshoogte. Op deze manier geef je water meer ruimte om in de grond te dringen. Zo neem je onrechtstreeks de druk op de waterlopen en de rioleringen weg bij stortbuien. Ook komt er bij eventuele grondwaterstijging geen opwaartse druk op de vloerplaat en de ondergrondse buitenmuren en sijpelt het water via deze weg niet binnen in de woning.
Al van oudsher wordt de schroefpaaltechniek gebruikt voor de stabiliteit van woningen in gebieden met diepgelegen draagkrachtige grond. Denk maar aan de historische stad Venetië. Zo kunnen er toch bouwmodules voor bijvoorbeeld recreatie geplaatst worden dicht bij een rivier of waterloop.
Voor projecten met een potentieel overstromingsrisico doet Novulo steeds beroep op bekwame architecten en stabiliteitsingenieurs.
Ons energieverbruik heeft een onrechtstreekse, maar een niet minimaliseren invloed op het milieu, de extreme droogte en de overvloedige regenval. Denk maar aan de lucht- en watervervuiling ten gevolge van de stroomopwekking. Allemaal oorzaken van de broeikaseffecten op ons klimaat.
Standaard worden de Novulo wooneenheden voorzien van de hoogste isolatienorm. Door het kleine woonvolume en de perfecte isolatie en ventilatie kan je een aangenaam leefklimaat bekomen.
Onze missie is het leveren van units met een groendak en zonnepanelen. Met een groendak heb je dan sowieso een extra warmte en koude barrière.
Missie Novulo 100% duurzaam en 100% innovatief.
Ontdek ons aanbod van modulaire studentenwoningen. Elk van onze ontwerpen biedt unieke voordelen en kenmerken. Of je nu op zoek bent naar compacte eenheden of ruimere accommodaties voor meerdere studenten, we hebben de juiste oplossing voor jou of jouw campus.
Meer infoBij het plannen van studentenhuisvesting zijn er tal van overwegingen waarmee onderwijsinstellingen rekening moeten houden. Modulaire studentenwoningen bieden enkele belangrijke voordelen:
1. Flexibiliteit en Aanpasbaarheid:
Onze modulaire studentenwoningen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van je onderwijsinstelling. Of je nu extra ruimte nodig hebt voor groeiende studentenaantallen of een specifiek ontwerp wilt voor een unieke omgeving, we passen ons aan jouw eisen aan.
2. Snelle Installatie:
Tijd is kostbaar, en modulaire constructie maakt het mogelijk om snel nieuwe studentenwoningen te realiseren. Dit betekent minder verstoringen op de campus en snellere beschikbaarheid voor studenten.
3. Duurzaamheid:
Onze modulaire woningen zijn energie-efficiënt, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan bijdragen aan kostenbesparingen op lange termijn. Ook het plaatsen van zonnepanelen is mogelijk
4. Kostenbesparing:
Modulaire constructie is doorgaans kostenefficiënter dan traditionele bouwmethoden. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen voor je onderwijsinstelling.
5. Kwaliteit en Comfort:
Onze modulaire studentenwoningen zijn ontworpen met het comfort van studenten in gedachten. Ze bieden moderne voorzieningen en een aangename leefomgeving.
in één van onze 4 demo-woningen in Vlaanderen: – Laakdal – Rumst – Oudenaarde – Pittem
Laat je inspireren
De spreekwoordelijke baksteen in de maag begint stilaan te verdwijnen. Deze baksteen wordt steeds meer vervangen door modulair bouwen, want modulair bouwen is de toekomst. Dit is een duurzame en innovatieve bouwoplossing. Duurzaam omdat de modules energiezuinig en klimaatvriendelijk zijn. Maar ook duurzaam omdat ze op lange termijn creatieve en budgetvriendelijke antwoorden bieden op de veranderende noden in de wereld van de bouw.
Bij modulair bouwen worden de units in hun geheel op één locatie gebouwd. Het zijn als het ware kant-en-klare huisjes die in hun geheel ter plekke gezet worden. Vloeren, leidingen, keuken, badkamer, afwerking, … Alles is erop en eraan, behalve de meubels. Dit zorgt ervoor dat de werken ter plaatse minimaal zijn en dat je binnen de kortste tijd woont of werkt in je nieuwe woonst of kantoor.
Modulair bouwen gaat een stap verder dan prefab bouwen. Prefab betekent dat delen van het gebouw in de fabriek afgewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan muren die direct bestaan uit een binnenmuur, isolatie en buitenmuur. Dit bouwpakket moet ter plaatse nog volledig gemonteerd worden. Als een bouwpakket van een kast waarbij alle onderdelen af zijn maar nog in elkaar moeten gestoken worden. Dit gedoe zet je aan de kant als je kiest voor een modulaire unit. Deze is al volledig gemonteerd als hij richting de klant gaat.
Bespreek op voorhand goed wat er nodig is. Veel hangt af van het gebruik van de unit. Is het een kantoor of leefruimte? Is het een woning op zich of een uitbreiding van een woning? Wordt de modulaire unit permanent bewoond of is het eerder een tweede verblijf? Hoe intensiever het gebruik, hoe meer nut het heeft om een stevige vloerplaat te voorzien en alles aan het water- en elektriciteitsnet aan te sluiten. Maar Novulo gaat nog een stap verder. Door recuperatie van afval- en regenwater en groene stroom zijn de units volledig zelfvoorzienend. Je zet ze om het even waar neer en hebt toch voldoende water en elektriciteit voor twee personen.
Het modulair bouwen gaat niet alleen over het feit dat de volledige unit inzetbaar is waar je zelf wil. Ook de binnenkant is volledig modulair. Het gaat over kleine oppervlaktes, waardoor je binnen geen rekening moet houden met steunmuren of andere dragende structuren. Wil je een volledig open ruimte of kamers? Richt alles in zoals je zelf wil. Het zijn stuk voor stuk unieke stukken die ervoor zorgen dat je je 100% thuis voelt.
De modulaire units van Novulo hebben als missie energieneutraal te bouwen.
Regenwater willen we recupereren via een ruimte tussen het plafond en het dak. Wil je echt een unieke beleving? Voorzie een glazen koepel in je plafond en zie het water kabbelen vanuit je werkplek, leef- of ontspanningsruimte. Of breng leven in de brouwerij door vissen te laten rondzwemmen.
In een huishouden gaat er heel wat bruikbaar afvalwater verloren. Zo is het perfect mogelijk om afvalwater van de douche op te vangen en te gebruiken om het toilet door te spoelen. Dit systeem willen we gaan toepassen bij Novulo in onze modulaire units.
Bij de modulaire units van Novulo zorgen groengevels en groendaken voor een betere warmteregeling. Ze dragen ook bij aan een betere recuperatie van regenwater.
Op de modulaire units is voldoende plaats voor zonnepanelen om groene energie op te wekken.
Modulair bouwen biedt veel mogelijkheden. De units zijn perfect op zichzelf bruikbaar. Ze zijn ook geschikt als aanbouw bij een bestaande woning of vormen een grote ruimte door ze aaneen te zetten of op elkaar te stapelen. De toepassingen zijn bijna eindeloos.