Ode aan alle mantelzorgers

Beste mantelzorger

Op 23 juni 2023 vieren we de Dag van de Mantelzorg. Een dag om te benadrukken dat wat jij doet niet zomaar evident is. Het is echt wel iets bijzonders. Een dag om te ijveren voor de erkenning en steun die je verdient. Want jij bent degene die dag in dag uit moet blijven rechtstaan. Een dag om te tonen dat je er niet alleen voor staat. Bouw een team op rondom jou en jouw dierbare. Dan sta je zoveel sterker.

De slogan van deze Dag van de Mantelzorg slaat de nagel op de kop. Jij verdient wel 100 pluimen! Jouw onmisbare rol in de samenleving is bewonderenswaardig en verdient erkenning. Je zet je onbaatzuchtig in voor het welzijn en de verzorging van je dierbaren. Dat verdient alle lof en waardering.

Jouw onvoorwaardelijke liefde en toewijding zijn bewonderenswaardig. Dag in dag uit bied je zorg en ondersteuning aan je naasten, zonder te vragen om erkenning of beloning. Jouw tijd, energie en emotionele steun maken een wereld van verschil en zorgen ervoor dat je geliefden zich comfortabel en gelukkig voelen. Dat is iets waar je als mantelzorger terecht trots op mag zijn.

 

Daarnaast speel je een cruciale rol in het verbeteren van de levenskwaliteit van de persoon die je verzorgt. Je biedt als mantelzorger praktische hulp bij dagelijkse taken, zoals persoonlijke verzorging, medicatiebeheer en huishoudelijke taken. Door jouw toewijding blijven je dierbaren dicht bij de mensen die ze goed kennen.  Zo behouden ze een gevoel van eigenwaarde. Dit heeft een positieve invloed op hun gezondheid en welzijn. En dat is te danken aan jouw inzet.

Bovendien verlicht je de druk op het gezondheidszorgsysteem. Door de zorg op je te nemen, verminder je de noodzaak van frequente ziekenhuisopnames of langdurige verblijven in zorginstellingen. Jouw inzet is niet alleen kosteneffectief, maar versterkt ook de familiebanden en zorgt voor continuïteit in de zorg.

Ik wil benadrukken hoe belangrijk het is om jouw rol als mantelzorger te erkennen en te ondersteunen. Je verdient toegang tot informatie, opleiding en training om jezelf verder te ontwikkelen. Financiële en emotionele ondersteuning zijn ook van groot belang. Alles wat ertoe bijdraagt om ook jou tijdelijk te ontlasten.

De maatschappij moet nog veel meer dan nu een cultuur van waardering en respect creëren voor mantelzorgers, zodat je je gesteund voelt en de erkenning krijgt die je verdient.

Net daarom zien wij bij Novulo de zorgwoning als veel meer dan enkel een woning. Het gaat over het totaalpakket rond de zorgwoning. Het papierwerk, het coördineren van de ambulante zorg, garanderen van constante opvolging, … De zaken waar jij als mantelzorger dagdagelijks mee bezig bent. En die veel van jou vragen. Bij Novulo verliezen we die zaken absoluut niet uit het oog. Via de zorggarantie bieden we jou de nodige ondersteuning en de tijd om zelf ook eens op adem te komen.

Te beginnen bij alle administratie. Rond het plaatsen van de zorgwoning én rond de zorg. Zo neemt onze zorgexpert het opstellen van het sociaal administratief dossier op zich. En krijg je een op maat gemaakt zorgplan, dat de zorgexpert voor jou opvolgt. Bovendien volgen we iedereen actief op en houden we je automatisch op de hoogte als er iets verandert. Zo moet jij als mantelzorger niet meer alles zelf uitpluizen. Een grote last die we graag van je overnemen.

Daarnaast is de continuïteit van de zorg ontzettend belangrijk. Jij hebt het als mantelzorger ook eens nodig om iets voor jezelf te doen. Een avondje uit eten.  Op stap gaan met de vrienden. Op reis gaan. Zonder je steeds zorgen te moeten maken over jouw dierbare. Ook daar springt onze zorgexpert in. Jij geniet zorgeloos van je vrije tijd. Wij doen het nodige om de zorg te garanderen.

Dan is er ook nog eens de planning. Het eindeloos geregel aan afspraken met thuisverpleging, hulp aan huis, artsen, kinesist, … Met daar bovenop nog eens andere comfortdiensten als de kapper of de pedicure aan huis. Als mantelzorger ben je steeds van alles aan het regelen. Dat vergt veel van je. Net daarom neemt de zorgexpert dit met veel plezier van je over.

Dit is maar een greep uit het aanbod van de zorggarantie. De service die wij evident vinden. Want zo wordt mantelzorgen terug dat wat het moet zijn. Liefdevolle en kwalitatieve tijd doorbrengen met jouw dierbare.

 

Nood aan een babbel over jouw woon- en zorgsituatie? Op zoek naar oplossingen voor een betere balans? Bel ons nu voor een afspraak.