Modulaire zorgwoning huren als alternatief voor een woonzorgcentrum

In een woonzorgcentrum gaan wonen is minder evident dan je zou denken. Er zijn lange wachtlijsten. Hoe vooruitziend je ook bent, enkel mensen die veel extra zorg nodig hebben krijgen een plaatsje. Daarnaast heeft Covid 19 ook op dat vlak velen wakker geschud. De kwetsbaarste mensen uit de maatschappij zitten allemaal samen. Eens een virus de ronde doet heeft dat rampzalige gevolgen. Dringend tijd om aan alternatieve woonvormen te denken. Het huren van een modulaire zorgwoning als alternatief voor een woonzorgcentrum zit in de lift.

9 redenen voor het huren van een zorgwoning

Het huren van een zorgwoning geeft op verschillende vlakken rust aan het gemoed van alle betrokken partijen. In de eerste plaats aan de zorgbehoevende, maar ook aan de mantelzorgers waarbij de zorgwoning staat.

  1. De zorgwoning wordt elders volledig opgebouwd. De plaatsing zelf is op een dag gebeurd. Geen zorgen over ingrijpende verbouwingswerken en het gedoe dat daarmee gepaard gaat.
  2. Iedereen heeft zijn eigen privacy en zelfstandigheid. In de zorgwoning is alles aanwezig om zelfstandig te leven. De hoofdwoning is volledig voor het gezin van de mantelzorger.
  3. De zorgwoning staat in de tuin van de mantelzorger. Er is dus steeds iemand dichtbij. Dit is gemakkelijk voor praktische zaken, zoals boodschappen leveren of een bezoekje brengen zonder verre verplaatsing. Maar ook voor het mentale welzijn, zoals een gezellige babbel of het besef dat er iemand bij je is in geval van nood.
  4. Je kiest de indeling van je zorgwoning zelf. De plaats van ramen of deuren, de ligging van de verschillende ruimtes, de bergruimte, …
  5. Er zijn niet langer complexe regels voor het plaatsen van een zorgwoning tot 50 m². De vereenvoudigde meldingsplicht maakt alles administratief een pak eenvoudiger.
  6. Met het huren van een zorgwoning denk je een stap vooruit. En ben je ook effectief een stap vooruit. Wacht niet tot de zorg te zwaar is en je halsoverkop een plaats in een woonzorgcentrum moet zoeken.
  7. Je plaatst de gehuurde zorgwoning waar je zelf wil. In de tuin bij een van de kinderen. Of bij een broer, zus of goede kennis. Je bent omringd door de mensen bij wie je het liefst bent.
  8. Door het huren van een zorgwoning ontstaat een mix van verschillende generaties. Grootouders en kleinkinderen zien elkaar meer. De betrokkenheid bij elkaars leven wordt groter. De grootouders kunnen een oogje in het zeil houden als de kleinkinderen even alleen thuis zijn. En de kleinkinderen zorgen op hun beurt voor hun grootouders. Ze kunnen al eens iets dragen dat voor de ander te zwaar is. Of ze toveren een lach op het gezicht.
  9. De zorgwoning houdt iedereen actief. Ook mensen met een zorgbehoefte zitten niet de hele dag stil. Ze houden ervan om zichzelf nuttig te maken en om de dingen te doen die ze graag doen. Een beetje in de tuin werken, planten water geven, helpen bij lichte huishoudelijke taken, de kat eten geven, … Iedereen versterkt elkaar.