Minder eenzaam dankzij jouw huisdier in je zorgwoning

Je komt op een punt waarop je niet langer alleen thuis kan wonen. Het breekt jouw hart om je geliefde huisdier achter te moeten laten. Jouw huisdier houdt je gezelschap en geeft jou een doel in het leven. Als dat wegvalt zak je alleen maar verder weg in je eenzaamheid. Ook al ga je in een groep leven. Wonen tussen mensen die je niet kent is nu eenmaal niet hetzelfde als bij je dierbaren leven. Weet dat er ook een veel beter alternatief bestaat. Een alternatief waarbij je én tussen je dierbaren én bij je huisdier woont. De zorgwoning is een op zichzelf staande unit. Die komt in de tuin van je mantelzorger. Vaak is dat je zoon of dochter. Wat een opluchting dat je huisdier toch bij jou zal blijven. Wees minder eenzaam dankzij jouw huisdier in je zorgwoning.

 

Bewezen positief effect van een huisdier op eenzaamheid

Iemand die eenzaam is, mist sociaal contact en heeft het gevoel geen meerwaarde meer te bieden. Het is een gevoel dat je ervaart en dat je op zich niet kan veranderen. Behalve door meer contacten te hebben en door het gevoel te hebben dat je ertoe doet. Net daarom speelt het huisdier in je zorgwoning een heel belangrijke rol. Hoewel de lockdown weinig goeds bracht, was het toch de ideale periode om onderzoek te doen naar eenzaamheid. Dat was ook de mening van onderzoekers van de universiteiten van Lincoln en York. En wat bleek? 90% van de ondervraagde personen ondervond een positieve invloed van hun huisdier op hun emotionele welzijn tijdens deze periode. Zo zijn er nog heel wat onderzoeken die dit bevestigen. Bovendien worden dieren ook al vaak ingezet in woonzorgcentra of revalidatiecentra. Omwille van het positieve effect op het gevoel van eenzaamheid bij de bewoners.

Waarom is een huisdier belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid?

Er spelen drie factoren een rol in het belang van huisdieren. Ten eerste is er het contact of de hechting. Je knuffelt en aait je huisdier. Tijdens deze contacten komen gelukshormonen in je lichaam vrij. Die maken je minder angstig en verminderen depressieve gevoelens.

Toch is de tweede factor nog belangrijker in de strijd tegen eenzaamheid. Het gevoel van iets te betekenen voor een ander. Je verzorgt je huisdier. Je hebt een reden om op te staan in de ochtend. Je praat ertegen. Je helpt het dier als er problemen zijn. Dit gevoel van meerwaarde te bieden doet je gevoel van eenzaamheid dalen.

Ten derde heb je dankzij je huisdier meer sociale contacten. In je zorgwoning heb je al regelmatiger contact met je dierbaren dan vroeger. Je zoon of dochter springt binnen na het werk. Je kleinkinderen ravotten in de tuin en komen langs voor een spelletje of een babbel. Jouw huisdier zal dit contact nog extra versterken. Het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor het dier. Iedereen heeft er een band mee. En zo ook een sterkere band met elkaar.

De zorgwoning als ideale woonst voor jou en je huisdier

In je zorgwoning heb je alles wat je nodig hebt. Alle nodige faciliteiten. Een mooie woonomgeving. Voldoende privacy. En je huisdier. Want je hebt zelf de vrije keuze om je huisdier mee te verhuizen. Ook als je gezondheid achteruitgaat, heb je voldoende helpende handen om je huisdier te verzorgen. Iets wat in je eigen woning onhaalbaar zou zijn. Zo geniet je in je zorgwoning steeds van het gezelschap van deze trouwe vriend.