Hoe ziet de ideale zorgbadkamer in jouw zorgunit er uit?

Jezelf zelfstandig wassen of alleen naar het toilet gaan. Het is voor velen zo evident. Maar voor iemand met specifieke zorgbehoeftes is dat niet het geval. Je kan je al voorstellen welke meerwaarde het biedt om toch van die zelfstandigheid te genieten. En dat zit er zeker in met een zorgbadkamer op maat. Met enkele aanpassingen en specifieke meubels geef je iemand die zelfstandigheid terug. Hoe ziet de ideale zorgbadkamer in jouw zorgunit er uit? Novulo weet het antwoord.

Flexibel gebruiksgemak in de zorgbadkamer

Veilige en gemakkelijk te bedienen elementen die op de juiste plaats staan. Dit vat het geheim van een goede zorgbadkamer in het kort samen. Zorg vooral voor elementen die eenvoudig in hoogte verstelbaar zijn. Een simpele druk op de knop maakt het verschil tussen alleen of met hulp de tanden poetsen, douchen of naar het toilet gaan.

In de ideale zorgbadkamer heb je een vloer zonder hindernissen. De badkamerelementen zijn aan de muur bevestigd. De elektrische voorzieningen voor de toestellen of de rails voor de tillift zitten netjes weggewerkt. Je beweegt je vrij zonder risico op haperen of vallen. Ook op hygiënisch vlak biedt dit enkel voordelen. Een grondige poetsbeurt is snel gebeurd.

Flexibiliteit betekent ook voldoende ruimte hebben. Zorg dat je voldoende beweegruimte hebt om je veilig in je badkamer te verplaatsen. Hou hierbij rekening met hulpmiddelen als een rollator, rolstoel of tillift. Voldoende ruimte betekent ook dat er plaats is voor een extra persoon die je de nodige hulp biedt als het nodig is.

Betekent dit dan dat je een hele grote oppervlakte nodig hebt? Zeker niet. Het gaat er vooral om hoe je jouw ruimte indeelt. De zorgunit bestaat uit ideaal benutte ruimtes zodat al het nodige toch in de beperkte oppervlakte past.

De elementen in de zorgbadkamer

De zorgbadkamer bestaat uit dezelfde elementen als elke andere badkamer. Toch heeft elk element zijn eigen functies om jouw comfort te garanderen.

Het toilet

Het toilet in de zorgbadkamer is 40 tot 60 cm in hoogte verstelbaar. Je kiest tussen een handmatige of elektrische bediening. Ook de zithouding is belangrijk. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een veilige zithouding. De handgrepen helpen je om zelfstandig op te staan.

De lavabo

De lavabo is wellicht het meest gebruikte element in de badkamer. Jezelf ‘s morgens of op het einde van de dag opfrissen en wassen, je haar kammen en in de plooi leggen, tanden poetsen,… En dit op een moment dat je het zelf wil. Dat is wat de aangepaste wastafel in je zorgbadkamer je biedt. Deze wastafel is net als het toilet handmatig of met een druk op de knop in hoogte verstelbaar. Er is voldoende plaats om alle producten binnen handbereik te plaatsen. De leidingen zitten handig weggewerkt. Dit is hygiënisch en vermijdt botsingen als je jouw rolstoel onder de lavabo plaatst. Je hebt houvast aan de handgreep aan de voorkant van de lavabo.

De douche

De douche in je zorgbadkamer heeft een douchezitje. Ook hier is de mogelijkheid om de hoogte aan te passen het grootste pluspunt. Je zit op je gemak terwijl je geniet van het verfrissende water. Ga direct voor een ergonomisch model met armleuningen. Je comfort staat voorop om optimaal te ontspannen.

De badkamerkast

De kast is ook in de zorgbadkamer niet weg te denken. Je moet ergens je gerief kunnen opbergen. Een kast is een kast, hoor ik je denken. Maar niets is minder waar. In de zorgbadkamer heeft de kast een ingewerkt stopcontact. Je wil absoluut geen ongelukken met opspattend water. De lade in de kast heeft een grote draagkracht. Je kan met een gerust gemoed even leunen of je zware handdoeken en voorraad douchegels en shampoo opbergen.

Andere kleine aanpassingen die een wereld van verschil maken in je zorgbadkamer

Naast de standaard badkamerelementen zijn er verrassend veel manieren om je zorgbadkamer nog comfortabeler te maken. Denk aan een thermostatische kraan met ergonomische knoppen. Of een douchestang die tegelijk ook dienstdoet als handgreep. Een douchekophouder uit antibacterieel materiaal. Een wandelstokhouder, want niets is vervelender dan een wandelstok die steeds omvalt. En zo zijn er nog veel meer.

Doordacht ontwerp maakt je zorgbadkamer af

Denk bij de inrichting van je zorgunit goed na over wat je in je zorgbadkamer nodig hebt. Houd rekening met het advies van experts. Kleine details maken het verschil tussen zelfstandigheid of afhankelijkheid. Bovendien is ook de stijl van je zorgbadkamer belangrijk. Het is een belangrijke plek in je dagelijks leven. Je zorgunit wordt voor de plaatsing tot in de puntjes afgewerkt. Zorg dat alles voorzien is. Zo geniet je vanaf dag 1 van deze bijzondere plek zonder hier en daar nog dingen te moeten aanpassen.

Nog vragen? Misschien vind je hier het antwoord.

Contacteer Novulo voor jouw zorgunit met de ideale zorgbadkamer.