5 weetjes over jouw zorgwoning en zorgwonen

blog post 1

Uiteraard is wonen in een zorgwoning een grote aanpassing. Maar de stap zetten naar het aanschaffen ervan is wellicht de moeilijkste. Blijf niet met je vragen en twijfels zitten. Lees 5 dingen die je zeker moet weten over zorgwonen.

Zorgwonen heeft geen negatieve gevolgen voor jouw uitkering

De fiscus gaat jou en je mantelzorgers beschouwen als 2 aparte gezinnen. Dit wil zeggen dat de inkomens niet samengeteld worden. Je pensioen is dus veilig. Pensioen wordt niet berekend op basis van je gezinssituatie. Zorg er wel zeker voor dat je de plaatsing van je zorgwoning correct gemeld hebt bij het omgevingsloket.

Je zorgwoning krijgt geen apart huisnummer

Dit wil dus zeggen dat beide huishoudens op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Je zorgwoning krijgt wel een eigen code in het register. Maar jouw post en de post van je mantelzorgers valt dus wel in dezelfde brievenbus.

Wat doe je na de zorgperiode?

Wanneer de zorgsituatie eindigt door een verhuis of om een of andere reden, dan moet dit opnieuw gemeld worden bij de gemeente.

Zijn er premies om een zorgwoning te plaatsen?

Neen. Op dit moment zijn er nog geen premies voorzien voor een zorgwonen. Dit kan uiteraard elk moment wijzigen. Vraag dit zeker na bij de fabrikant van jouw zorgwoning. Zij hebben een ongetwijfeld iemand in huis die daar op de hoogte van is en die je tot in de puntjes verder zal helpen.

Snelle plaatsing en levertermijn

Dit is een van de belangrijkste zaken. Overweeg je de aankoop van een zorgwoning? Dan is de zorgbehoefte ongetwijfeld al behoorlijk groot. En dringend. Een zorgwoning wordt doorgaans binnen de 3 maanden geleverd. Uiteraard hangt dit af van de levertermijn van de materialen. Het plaatsen ervan gaat erg snel. De plaatsing gebeurd in 1 dag. Zo heb je geen maandenlange werf in jouw tuin en is de zorgwoning onmiddellijk gebruiksklaar.

 

Novulo Building video test