Changing places: een wereld van verschil voor mensen met een handicap

Het begrip changing places zegt je waarschijnlijk niet veel. Dit toont alleen maar aan dat het dringend tijd is om van changing places een gangbaar begrip te maken. Want voor personen met een handicap betekent het een wereld van verschil. Het verschil tussen steeds op dezelfde plaats met de juiste voorzieningen blijven of de wereld zien.

Wat zijn changing places?

Een changing place is een verzorgingsunit met een toilet, douche, lavabo en wegklapbare verzorgingstafel. Alles is aangepast aan een optimaal gebruiksgemak voor personen met een handicap. Een tillift maakt het geheel compleet. Een changing place is een mobiele unit. De volledige opbouw gebeurt in een atelier. Hierdoor staat de changing place in amper 1 dag op de juiste plaats.

Waarom zijn changing places broodnodig?

Voor heel wat personen met een zwaardere fysieke handicap volstaat een standaard gehandicaptentoilet niet. Hun verzorging vraagt een hele reeks handelingen waar onder andere tilwerk aan te pas komt. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze personen altijd op dezelfde plaats moeten blijven om zeker te zijn van de juiste voorzieningen. Er is dringend werk aan de winkel. In 2019 lanceerde Inter Vlaanderen de wedstrijd ‘Toegankelijkheid, iedereen wint’. Als private stichting voor een toegankelijk Vlaanderen ging Inter Vlaanderen op zoek naar nieuwe ideeën of bestaande concepten die dringend aan bekendheid moeten winnen. De winnaar in de categorie publieke omgeving was Matthieu Dewit. Als persoon met een handicap bracht hij het concept changing places onder de aandacht. In het Verenigd Koninkrijk is dit al goed ingeburgerd. In België moeten we dringend bijbenen. Een changing place betekent gewoonweg vrijheid voor personen met een handicap én hun omgeving. Het neemt alle drempels weg om een uitstap te doen die voor de meesten onder ons evident is. De changing place betekent een gigantische verandering in het leven van deze personen.

Waar plaats je changing places?

Changing places zijn vooral nodig op plaatsen waar veel publiek komt. Plaatsen waar je jouw vrije tijd doorbrengt, winkelcentra, openbare gebouwen of luchthavens en stations. Maar het is ook een absolute meerwaarde voor horecazaken of festivals.