WTV kwam langs bij Novulo

Novulo moet verhuizen om aan stijgende vraag naar mobiele zorgwoningen te voldoen

De komende tien jaar zullen er in Vlaanderen tot 10.000 tachtig- en negentigjarigen bijkomen die zorg nodig hebben. Om hen zo lang uit een duur woonzorgcentrum te houden, zijn mobiele mantelzorgunits een optie. Dat zijn kleine zorgwoningen die zelfs in de tuin passen. Om aan de stijgende vraag te voldoen verhuist Novulo, een bedrijf dat dergelijke units maakt, van Ardooie naar Pittem.

Mantelzorgunits worden alsmaar populairder. De kleine zorgwoningen zijn dan ook ideaal voor zorgbehoevende tachtigers en negentigers. “Het is een utopie om te denken dat al die mensen naar woonzorgcentra zullen gaan. We moeten denken aan oplossingen: thuiszorgdiensten maar ook mensen thuis opvangen. En daarvoor is het modulair wonen een perfecte oplossing”, legt Johan Staes van het Vlaams onafhankelijk zorgnetwerk VLOZO uit.

 

Zorg en nabijheid

De kleine woningen kunnen bijvoorbeeld in de tuin van hun kinderen neergepoot worden. Zo hebben ze toch nog hun eigen stekje, en kunnen ze tegelijk rekenen op de zorg en nabijheid van hunmantelzorgers. Dat bevestigt ook ex-judoka en mantelzorger Gella Vandecaveye.

Ik vind het wel fijn dat mama bij mij in woont. Die nabijheid is belangrijk, dat je heel snel kan ingrijpen als er iets gebeurt.”

Gella Vandecaveye, mantelzorger
400.000 extra wooneenheden

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele ziet zelfs nog meer mogelijkheden in de modulaire wooneenheden. “We kijken ook richting studenthuisvesting, sociale woningbouw, ook de nooddorpen van Oekraïense vluchtelingen maken gebruik van dat modulair wonen.” Al schuilt daar meteen ook een uitdaging in. Zo zullen er tegen 2050 volgens vooruitzichten 400.000 extra wooneenheden nodig zijn.

Novulo

Van een unit op drie dagen naar vier units op een dag

Om die grote vraag de baas te kunnen, verhuisde Novulo onlangs van Ardooie naar een grotere site in Pittem. Het bedrijf dat mobiele woonunits bouwt, leverde vorig jaar zo’n 43 kleine zorgunits af, maar wil nu opschalen. De ambitie is om van een afgewerkte unit op drie dagen te evolueren naar vier afgewerkte units op een dag.

De nieuwe fabriekshal biedt bovendien ook meer mogelijkheden op vlak van automatisatie.

Ontdek hier de volledige reportage

Het is ook moeilijk om goede vakmannen te vinden. Door onze verhuis kunnen we meer automatisatie voorzien binnen de productie.

Tom Bogaert, CEO Novulo

Novulo opent de deuren van nieuwe site in Brugsesteenweg

In de Brugsesteenweg in Pittem opende Novulo woensdag officieel de deuren. Het bedrijf, dat sinds begin 2021 kleine zorgwoningen bouwt voor ouderen die perfect in de achtertuin passen, verhuisde begin dit jaar naar de voormalige site van weverij Clarysse.

Sam Vanacker 11-10-23, 15:47 Laatste update: 11-10-23, 15:52

Tuinkantoortjes en tiny houses kende u ongetwijfeld al, maar ook de vraag naar modulaire woonoplossingen voor ouderen zit in de lift. De verhuis naar de Brugsesteenweg dateert eigenlijk al van mei, maar pas woensdag werd ook officieel de nieuwe stek van het bedrijf geopend. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard. Zo kwam Vlaams minister van Wonen Matthias Diependale (N-VA) langs, terwijl ook oud-judoka Gella Vandecaveye, als ambassadeur van het bedrijf, bij de opening aanwezig was, net als het voltallige Pittemse schepencollege.

Nieuwe KMO-zone

“Het verdwijnen van de weverij van Clarysse kwam destijds hard aan in Pittem (nadat ondernemer Luc Tack matrassenproducent Latexco in Tielt overnam verhuisden de activiteiten in het voorjaar van 2023 naar een andere productielocatie van de groep in Oostrozebeke -red.)”, aldus burgemeester Denis Fraeyman (CD&V). “Per slot van rekening was het bedrijf ooit de grootste werkgever van Pittem. Maar we zijn verheugd dat er nu nieuwe toekomst voor deze site is dankzij ondernemer Luc Tack. De loods waar we ons nu in bevinden vormt niet alleen de nieuwe thuisbasis van Novulo, straks zal er op deze site ook een nieuwe KMO-zone komen. Deze site heeft een mooie toekomst en daar zijn we dankbaar voor.”

Van dakwerk naar zorgunits

Novulo is sinds de opstart in 2021 aan een stevige groei bezig. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden uit dakwerkersbedrijf EPDM Solutions. Daar zochten ze een constructeur om een nieuw mobiel administratief kantoor te bouwen, maar uiteindelijk besloten ze zelf zo’n kantoor te bouwen. Zo ontstond het idee om dat te blijven doen en zich te richten op de zorg. Het Pittemse bedrijf onderscheidt zich in de sector door niet alleen duurzame kleine zorgwoningen voor hulpbehoevenden te maken, maar ook door andere zorgen weg te nemen. Zo wordt er een jaar gratis mantelzorg aangeboden.

Enkele zorgunits konden ter plaatse ook bezocht worden © Sam Vanacker
Er was heel wat publiek © Sam Vanacker

Lees HLN ook hier 

Minister Diependaele open nieuwe site Novulo

Zorgwoning gemiddeld helft goedkoper dan rusthuis

rusthuis altijd maar duurder

Lig jij er ook wakker van? Wil je ook alleen maar het beste voor je ouders of familieleden?

In een situatie waarin extra zorg voor een dierbare essentieel wordt, blijkt alleen wonen vaak te riskant en eenzaam. Deze zorgen houden je voortdurend bezig: Wat als er iets misgaat? Hoe verloopt de dag vandaag? Is er voldoende gegeten? In een rusthuis zijn de wachtlijsten lang en de kosten hoog. Maar gelukkig evolueren de werelden van de bouw en de zorg voortdurend. Modulaire bouw, in combinatie met aangepaste wetgeving, maakt van de zorgwoning een ideale oplossing voor jullie situatie. Deze optie is niet alleen betaalbaar, want een zorgwoning is gemiddeld de helft goedkoper dan een verblijf in een rusthuis, maar ook comfortabel, omdat een zorgwoning twee keer zo groot is als de gemiddelde kamer in een rusthuis.

Wat kost een verblijf in een rusthuis?

De prijs voor een eenpersoonskamer in een rusthuis bedraagt gemiddeld ruim 2.167 euro per maand, zonder extra kosten zoals een kappersbezoek, tv of telefonie. Deze maandelijkse kosten zijn vaak hoger dan een gemiddeld pensioen of een ziekte-uitkering, wat extra zorgen met zich meebrengt.

De zorgwoning als betaalbare en comfortabele oplossing

Zelfs wanneer je de kosten van maaltijden, verpleging en andere zorgaspecten bij de zorgwoning optelt, blijft deze optie gemiddeld de helft goedkoper dan een verblijf in een rusthuis. Bovendien biedt een zorgwoning aanzienlijk meer ruimte dan een kamer in een rusthuis, en je kunt de inrichting helemaal aanpassen naar eigen smaak. Bovendien bevindt de zorgwoning zich in de tuin van de mantelzorger, wat een familielid of een dierbare vriend kan zijn. Dit zorgt niet alleen voor een geruststellend gevoel, maar is ook wetenschappelijk bewezen dat de aanwezigheid van bekende personen eenzaamheid sterker vermindert dan de aanwezigheid van onbekenden. Naast de betaalbare prijs biedt de zorgwoning dus nog tal van andere voordelen.

Bovendien heb je de vrijheid om de modulaire zorgwoning te kopen of te huren. Bij aankoop is de zorgwoning volledig van jou. Als de zorgsituatie verandert, kun je de unit doorverkopen of een nieuwe bestemming geven. Huren is een interessante optie om de kosten te spreiden.

Dankzij vereenvoudigde regelgeving van de Vlaamse overheid voor het plaatsen van een zorgwoning,

kun je deze snel in de tuin laten plaatsen. Het volstaat om de plaatsing te melden via het omgevingsloket voor een periode van maximaal 6 jaar. Bovendien bedraagt de levertermijn van een zorgwoning slechts 3 maanden en zijn er nauwelijks voorbereidende werken nodig. Hierdoor is je zorgwoning binnen 3 maanden na bestelling klaar om in te wonen, veel sneller dan de wachtlijst van een rusthuis. Met een zorgwoning heb je eindelijk zicht op korte termijn op de beste zorg voor je dierbare.

Wacht niet langer met zoeken naar een oplossing voor je specifieke zorgsituatie. Kom langs bij Novulo en ontdek de mogelijkheden van een zorgwoning.

Gella Vandecaveye opent nieuwe mobiele zorgwoning

Gella opent mobiele zorgwoning

Trots op ons team

Met veel fierheid kijken wij terug naar onze open kijkdag te Oudenaarde, de officiële opening door onze ambassadrice Gella Vandecaveye samen met onze zaakvoerder Tom Bogaert, 1ste schepen Oudenaarde en vertegenwoordigers van CM/Goed was alvast een succes.

Lees meer hier

 

Made in West-Vlaanderen zet Novulo in de kijker

De unieke combinatie van zorgwonen, ontzorgen van de mantelzorger en energiepositief bouwen, ging ook bij Made In West-Vlaanderen niet onopgemerkt voorbij. In dit artikel zetten ze Novulo in de kijker en lees je alles over onze holistische aanpak rond het volledige verhaal van de zorgwoning.

https://www.made-in.be/west-vlaanderen/starter-in-de-kijker-novulo-pittem-bouwt-duurzame-woonmodules-voor-hulpbehoevenden/

5 weetjes over jouw zorgwoning en zorgwonen

Uiteraard is wonen in een zorgwoning een grote aanpassing. Maar de stap zetten naar het aanschaffen ervan is wellicht de moeilijkste. Blijf niet met je vragen en twijfels zitten. Lees 5 dingen die je zeker moet weten over zorgwonen.

Zorgwonen heeft geen negatieve gevolgen voor jouw uitkering

De fiscus gaat jou en je mantelzorgers beschouwen als 2 aparte gezinnen. Dit wil zeggen dat de inkomens niet samengeteld worden. Je pensioen is dus veilig. Pensioen wordt niet berekend op basis van je gezinssituatie. Zorg er wel zeker voor dat je de plaatsing van je zorgwoning correct gemeld hebt bij het omgevingsloket.

Je zorgwoning krijgt geen apart huisnummer

Dit wil dus zeggen dat beide huishoudens op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Je zorgwoning krijgt wel een eigen code in het register. Maar jouw post en de post van je mantelzorgers valt dus wel in dezelfde brievenbus.

Wat doe je na de zorgperiode?

Wanneer de zorgsituatie eindigt door een verhuis of om een of andere reden, dan moet dit opnieuw gemeld worden bij de gemeente.

Zijn er premies om een zorgwoning te plaatsen?

Neen. Op dit moment zijn er nog geen premies voorzien voor een zorgwonen. Dit kan uiteraard elk moment wijzigen. Vraag dit zeker na bij de fabrikant van jouw zorgwoning. Zij hebben een ongetwijfeld iemand in huis die daar op de hoogte van is en die je tot in de puntjes verder zal helpen.

Snelle plaatsing en levertermijn

Dit is een van de belangrijkste zaken. Overweeg je de aankoop van een zorgwoning? Dan is de zorgbehoefte ongetwijfeld al behoorlijk groot. En dringend. Een zorgwoning wordt doorgaans binnen de 3 maanden geleverd. Uiteraard hangt dit af van de levertermijn van de materialen. Het plaatsen ervan gaat erg snel. De plaatsing gebeurd in 1 dag. Zo heb je geen maandenlange werf in jouw tuin en is de zorgwoning onmiddellijk gebruiksklaar.

 

Novulo Building video test