Z-plus: een zorgcentrale voor en door zorgaanbieders

Het call- en dispatchscenter van Z-plus is 24u per dag en 7 dagen op 7  bereikbaar. Via slimme sensoren of een draagbaar personenalarm is de nodige hulp altijd dichtbij.

Jouw Novulo woning kan perfect worden voorzien van een zender/ontvanger voor dit topsysteem. Helemaal aanpasbaar aan de hulp die jij het meest nodig hebt.

 

Z plus zorgcentrale

Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?

Ben jij mantelzorger en wordt de zorg voor je naaste soms te zwaar? Dat kan. Zeker als de persoon waarvoor je zorgt langdurige of intensieve zorg nodig heeft, zoals bijvoorbeeld bij dementie of een chronische ziekte. Het is dan ook heel normaal dat je het met momenten moeilijk hebt om de mantelzorg vol te houden.

Er zijn verschillende types mantelzorg zoals:

 • Helpen bij de persoonlijke verzorging. Wassen, aankleden, eten, drinken, …
 • Hulp bij huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken, boodschappen doen, …
 • Het geven van medische zorg. Dit kan gaan van het toedienen van medicatie tot het verlenen van wondzorg.
 • Het bieden van een luisterend oor, troost en steun bij emotionele problemen.
 • Sociale ondersteuning: het brengen en terug halen bij sociale activiteiten.
 • Coördinatie van de zorg. Het organiseren en coördineren van de diensten voor thuiszorg, thuisverpleging, kinesitherapie, logopedie, huisarts, …

Afhankelijk van de zorgbehoefte en de specifieke situatie geef jij op een of meerdere van deze taken mantelzorg. Taken die stuk voor stuk niet te onderschatten zijn. Het is daarom belangrijk om als mantelzorger tijdig steun en hulp te vragen bij professionele zorgverleners, mantelzorgorganisaties of vrienden en familieleden. Zo kan je voorkomen dat de mantelzorg te zwaar wordt en je eigen gezondheid en welzijn in gevaar komen.

Maar je staat er niet alleen voor. Ook Novulo kan je op verschillende vlakken ondersteuning bieden. Alles start bij het zorggesprek. Hierbij gaat Roos als zorgexperte na welke zorgen de zorgvrager nodig heeft. Afhankelijk van de noden wordt een zorgplan opgesteld en de nodige zorgpartners worden verzameld. Daarnaast bekijkt Roos ook de mogelijkheden om jou als mantelzorger te ontlasten door middel van slimme medische apparatuur. Voorbeelden hiervan zijn de plafondtillift, de Nobi lamp, het personenalarm en nog zoveel meer.

Wist je dat we bij Novulo gratis 365/24/7 zorggarantie bieden?

Modulaire zorgwoning huren als alternatief voor een woonzorgcentrum

In een woonzorgcentrum gaan wonen is minder evident dan je zou denken. Er zijn lange wachtlijsten. Hoe vooruitziend je ook bent, enkel mensen die veel extra zorg nodig hebben krijgen een plaatsje. Daarnaast heeft Covid 19 ook op dat vlak velen wakker geschud. De kwetsbaarste mensen uit de maatschappij zitten allemaal samen. Eens een virus de ronde doet heeft dat rampzalige gevolgen. Dringend tijd om aan alternatieve woonvormen te denken. Het huren van een modulaire zorgwoning als alternatief voor een woonzorgcentrum zit in de lift.

9 redenen voor het huren van een zorgwoning

Het huren van een zorgwoning geeft op verschillende vlakken rust aan het gemoed van alle betrokken partijen. In de eerste plaats aan de zorgbehoevende, maar ook aan de mantelzorgers waarbij de zorgwoning staat.

 1. De zorgwoning wordt elders volledig opgebouwd. De plaatsing zelf is op een dag gebeurd. Geen zorgen over ingrijpende verbouwingswerken en het gedoe dat daarmee gepaard gaat.
 2. Iedereen heeft zijn eigen privacy en zelfstandigheid. In de zorgwoning is alles aanwezig om zelfstandig te leven. De hoofdwoning is volledig voor het gezin van de mantelzorger.
 3. De zorgwoning staat in de tuin van de mantelzorger. Er is dus steeds iemand dichtbij. Dit is gemakkelijk voor praktische zaken, zoals boodschappen leveren of een bezoekje brengen zonder verre verplaatsing. Maar ook voor het mentale welzijn, zoals een gezellige babbel of het besef dat er iemand bij je is in geval van nood.
 4. Je kiest de indeling van je zorgwoning zelf. De plaats van ramen of deuren, de ligging van de verschillende ruimtes, de bergruimte, …
 5. Er zijn niet langer complexe regels voor het plaatsen van een zorgwoning tot 50 m². De vereenvoudigde meldingsplicht maakt alles administratief een pak eenvoudiger.
 6. Met het huren van een zorgwoning denk je een stap vooruit. En ben je ook effectief een stap vooruit. Wacht niet tot de zorg te zwaar is en je halsoverkop een plaats in een woonzorgcentrum moet zoeken.
 7. Je plaatst de gehuurde zorgwoning waar je zelf wil. In de tuin bij een van de kinderen. Of bij een broer, zus of goede kennis. Je bent omringd door de mensen bij wie je het liefst bent.
 8. Door het huren van een zorgwoning ontstaat een mix van verschillende generaties. Grootouders en kleinkinderen zien elkaar meer. De betrokkenheid bij elkaars leven wordt groter. De grootouders kunnen een oogje in het zeil houden als de kleinkinderen even alleen thuis zijn. En de kleinkinderen zorgen op hun beurt voor hun grootouders. Ze kunnen al eens iets dragen dat voor de ander te zwaar is. Of ze toveren een lach op het gezicht.
 9. De zorgwoning houdt iedereen actief. Ook mensen met een zorgbehoefte zitten niet de hele dag stil. Ze houden ervan om zichzelf nuttig te maken en om de dingen te doen die ze graag doen. Een beetje in de tuin werken, planten water geven, helpen bij lichte huishoudelijke taken, de kat eten geven, … Iedereen versterkt elkaar.

Wat als het woonzorgcentrum geen optie is?

Je voelt aan dat je steeds meer zorg nodig hebt. Of je ziet dit gebeuren bij een dierbare. Er moet iets gebeuren om de nodige zorg te bieden. Maar wat als het woonzorgcentrum geen optie is? Omdat je het niet wil. Of gewoonweg niet kan, wegens te weinig plaats of onvoldoende budget. Of omdat de zorgen gewoonweg nog niet zwaar genoeg zijn. Weet dat er nog andere opties zijn om je goed te laten omringen en te verzorgen. We sommen ze even op. 

De assistentiewoning of serviceflat

Een assistentiewoning ziet er net uit als een andere woning. Meestal gaat het over een appartement. Vandaar de meer gekende term serviceflat. Je leeft zelfstandig. Je hebt alles wat je in een ander appartement ook hebt. Met uiteraard enkele extra’s, waarvan er enkele wettelijk bepaald zijn. Zo is er een woonassistent. Deze persoon helpt je bij vragen of problemen. Bovendien is in elke assistentiewoning een noodoproepsysteem aanwezig. In noodsituaties krijg je crisiszorg en word je onmiddellijk geholpen door iemand die stand-by is. Bij de assistentiewoning is ook een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Daar worden meestal vrijblijvend activiteiten georganiseerd of maaltijden aangeboden. Maar je bent er vrij in te doen en te laten wat je zelf wil, privacy heb je wel iets minder en is ook vaak duurder. 

Thuisverpleging of andere ambulante hulp

In een woonzorgcentrum zijn verplegers en andere hulpverleners aanwezig. Verblijf je elders, dan moet je dit zelf voorzien. Wat op zich helemaal geen probleem vormt. Er is voldoende aanbod aan thuisverplegingsdiensten. Ook andere hulpverleners als de huisarts, kinesist of logopedist komen op huisbezoek als je je moeilijk kan verplaatsen. Zo krijg je om het even waar je woont toch de nodige zorg.

Thuishulp

Thuishulp is niet hetzelfde als thuisverpleging. Er zitten wel een aantal zaken rond verzorging in vervat. Zoals hulp bij wassen en omkleden. Of verzorgende taken in overleg met de verpleging, zoals het opvolgen van de inname van medicatie. Daarnaast doet de thuishulp nog veel meer dan dat. Die persoon houdt je gezelschap, voert huishoudelijke taken uit, helpt je bij je persoonlijke administratie. En noem zo maar op. Het takenpakket is heel divers en staat vooral in het teken van jouw gezondheid en welbevinden.

Mantelzorg

Een mantelzorger is iemand van je familie of vrienden die het gros van de ondersteuning op zich neemt. Vrijwillig, omdat die persoon dit voor jou wil doen. Toch is de tijdsinvulling en mentale belasting op deze persoon niet te onderschatten. Net daarom is mantelzorger een erkend statuut, waarvoor financiële en praktische ondersteuning mogelijk is. Het is vooral de bedoeling dat zowel de zorgvrager als de mantelzorger zich langdurig goed voelen bij de situatie.

Inwonen

Je kan natuurlijk een grote stap nemen door je dierbare bij je te laten inwonen. Niet evident, want dit zorgt vaak voor spanningen. Elk is het eigen leven gewoon. Het is heel sterk wennen om terug samen onder een dak te wonen. Bovendien vragen de grotere zorgen ook aanpassingen aan de inrichting van je woning. Denk aan een slaapkamer op het gelijkvloers, een bereikbare badkamer en nog zoveel meer. Bovendien kan er onmogelijk altijd iemand thuis zijn. Er is het werk, de school en andere zaken die je in het dagdagelijkse leven doet. Je kan moeilijk alles laten.

Kangoeroewonen

Bij kangoeroewonen splits je jouw woning op in twee aparte wooneenheden. Zo leef je samen en toch apart. Hier zijn maar weinig woningen voor geschikt. Wil je het toch doen, dan staan er je ineens heel ingrijpende verbouwingen te wachten. En wat als de zorgsituatie afloopt? Wat doe je dan met die extra wooneenheid?

Novulo zorgwoning

De Novulo zorgwoning combineert het beste van alle voorgaande opties. Je hebt geen ingrijpende verbouwingen nodig, want de zorgwoning komt kant-en-klaar bij je toe. Ze komt in de tuin op schroeffunderingen, die razendsnel en zonder schade aan de bodem geïnstalleerd worden. Elk behoudt dus een eigen stekje om in te wonen. Ze is voorzien van aangepast meubilair, een noodoproepsysteem en alle moderne comfort. Je krijgt alle zorg die je nodig hebt aan huis in je zorgwoning. Je hebt veel meer sociale contacten dan wanneer je alleen in je woning blijft wonen. Jouw mantelzorger wint tijd en vindt een veel betere balans. Wist je zelfs dat je ook de situatie kan omkeren? Dan gaat je mantelzorger in jouw tuin wonen.

Ontdek hier meer over de voordelen en de eenvoudige wetgeving rond het plaatsen van de zorgwoning in je tuin.

Wat houdt de Novulo zorggarantie in?

Plaats je een Novulo zorgwoning dan krijg je er 24/7 zorggarantie bij.

Wat houdt die Novulo zorggarantie in? En wat is de meerwaarde voor de bewoner en de mantelzorger?

Kort gesteld is de meerwaarde gigantisch. Het gaat over het ontzorgen van iedereen op vlak van alles wat rond de dagdagelijkse zorg draait. Je weet uit ervaring dat dit over een haast niet te overzien pakket aan regelingen en administratie gaat. Je moet echt alles uitpluizen en rond zien te krijgen. Dat vraagt veel van je. Bovenop de zorg die wil bieden aan jouw dierbare. Bij de Novulo zorgwoning wordt dit allemaal overgenomen door de zorgexpert. Die bouwt alle nodige zorg op rond de zorgvrager. Lees hier alles wat dit omvat. En onthoud vooral dat je deze zorggarantie gratis bij je Novulo zorgwoning krijgt van zodra die in bestelling is.

De zorggarantie is het actief opvolgen van bewoner en mantelzorger.

De zorgexpert van Novulo komt niet alleen tussen als er een vraag komt. Integendeel. De zorggarantie houdt in dat je actief opgevolgd wordt. Jij hoeft hier niet aan te denken. Je krijgt automatisch informatie, begeleiding en

ondersteuning. Zit je nog met een vraag? Dan kan je uiteraard zelf ook de zorgexpert contacteren. Het belangrijkste is dat jij zelf niet meer aan alles hoeft te denken. De zorgexpert neemt dit van je over. Verandert er iets in de wetgeving? Is er een nieuwe premie? Je komt het vanzelf te weten.

Jouw sociaal administratief dossier is dankzij de zorggarantie altijd picobello in orde.

De zorgexpert neemt de opmaak en opvolging van het sociaal administratief dossier op zich. Dit gebeurt in samenwerking met de nodige betrokken partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mutualiteit of de notaris. In dit dossier staan heel wat zaken duidelijk omschreven.

 • De premies of vergoedingen waarop je recht hebt.
 • De wilsbeschikking.
 • De zorgplanning voor nu en in de toekomst, moest er iets veranderen.
 • Advies over de zorgvolmacht.

Afspraken op papier zijn altijd goed voor alle partijen. Dit geeft je kostbare gemoedsrust en ruimte voor dat wat echt telt.

De zorggarantie regelt alles voor een goede werking van het veiligheidssysteem NOBI.

In jouw zorgwoning staat veiligheid voorop. Daarom is de zorgwoning uitgerust met NOBI lampen indien je dit wenst. Deze slimme lampen detecteren beweging of problemen. Ze gaan indien nodig automatisch aan en geven een signaal aan de mantelzorger als er iets niet klopt. Bovendien zijn ze in staat belangrijke gegevens over jouw gezondheid op te slaan en te analyseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvolgen van de bloeddruk via een smartwatch.

De NOBI lamp is een technologisch innovatief product. Het is niet de bedoeling dat jij je als bewoner of mantelzorger hier iets moet van aantrekken. Het enige wat voor jou telt is dat het werkt en dat je weet wat voor jou belangrijk is. Al de rest is voor de zorgexpert. Die neemt het onthaal en de opstart volledig op zich. Heb je vragen over de app? Dan weet je direct waar je terecht kan.

Lees hier meer over de werking van de NOBI lamp.

Zorggarantie voor het overbruggen van de periode tussen de aanvraag en de effectieve opstart van zorg.

Niet elke zorgvraag wordt binnen de dag ingevuld. Denk aan thuiszorg, verpleging, kinesitherapie. Soms zit er wat tijd tussen de aanvraag en de effectieve opstart. Kostbare tijd, want je hebt die zorg onmiddellijk broodnodig. De zorggarantie van Novulo houdt ook in dat we op zoek gaan naar een oplossing om deze periode te overbruggen.

Krijg een op maat gemaakt zorgplan binnen de zorggarantie van je zorgwoning.

Zorgbehoevendheid evolueert. De zorg die je vandaag nodig hebt, ziet er binnen een jaar misschien al anders uit. De zorgexpert volgt dit voor jou op en stelt een zorgplan op. Zo speel je kort op de bal als er aanpassingen nodig zijn en krijg je steeds de zorg die je nodig hebt.

Binnen de zorggarantie staat 1 contactpersoon klaar voor alle vragen van de zorgvrager.

Zit je als bewoner van een Novulo zorgwoning met een vraag, een klacht of een suggestie? Dan weet je al zeker dat je niet van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Jouw zorgexpert is jouw contactpersoon voor alles. Eén telefoontje en je kan onmiddellijk alles aan de juiste persoon kwijt.

De zorggarantie is er ook voor de mantelzorger en andere betrokken partijen.

Niet alleen de bewoner kan met vragen zitten. Ook de omgeving rond de bewoner heeft een klankbord nodig. We denken hierbij in de eerste plaats aan de mantelzorger, maar ook andere familieleden of betrokken partijen hebben hier nood aan. De zorgexpert is ook voor hen het centrale aanspreekpunt. Zo blijf je niet met je vragen zitten en raken problemen sneller opgelost.

De zorggarantie brengt de juiste zorg, dienstverlening en producten binnen handbereik.

Vaak zijn er zaken waar je zelf helemaal nog niet aan gedacht hebt. Of waarvan je geen flauw benul hebt waar je ze kan vinden. Zaken die het leven voor iedereen nochtans een pak comfortabeler zouden maken. Ook daar springt de zorgexpert in. Je krijgt actief informatie over hulpmiddelen en dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan een schans om de zorgwoning vlotter te bereiken, een handige aanpassing aan de tillift of zelfs de optie op je zorgwoning te begeuren in functie van je welzijn. De zorgexpert heeft kennis van zaken en denkt actief mee aan jouw comfort.

Geniet binnen de zorggarantie op een permanentie van 24/24 en 7/7.

Merk je om 9 uur ‘s avonds op dat de NOBI lamp niet werkt? Zit je in de ochtend al 2 uren te wachten op de thuisverpleging? Reken dan op de zorgexpert van Novulo. Als eerste aanspreekpunt ontzorgt de zorgexpert de zorgvrager en zijn of haar mantelzorger.

Is de mantelzorger er even tussenuit? De zorggarantie springt in voor de opvolging.

De opdracht van de mantelzorger is niet te onderschatten. Ook al zie je het zelf niet als een opdracht. Weet dat dit veel van je vraagt en dat het ook belangrijk is om ook voor jezelf te zorgen. Heb je zin om eens op reis te gaan? Doe dit dan ook. De zorgexpert van Novulo volgt alles tijdens jouw vakantie op. Is er sprake van een hoge zorgnood en is het belangrijk om een tijdelijk verblijf in een zorgcentrum of zorghotel te regelen? Dan neemt de zorgexpert deze organisatie op zich. Het enige wat jij moet doen is je eigen reis regelen en vooral genieten.

De zorggarantie staat in voor de organisatie van thuiszorgdiensten.

Dankzij het aanbod aan thuiszorgdiensten organiseer je perfect alle zorg in de zorgwoning. Dat vraagt uiteraard wel wat geregel met verschillende partijen. Zie je hier tegenop? Geen probleem, want ze zorgexpert doet dit voor jou. In samenspraak met bewoner, mantelzorger en de betrokken diensten, wordt een uurrooster uitgewerkt dat voor iedereen past. Kinesist, thuisverpleging, logopedist, oppasdienst, … Alles is perfect op elkaar afgestemd.

De organisatie van comfortdiensten valt ook binnen de zorggarantie.

Ook andere diensten dragen bij tot het wooncomfort in de zorgwoning en de persoonlijke verzorging van de bewoner. De zorgexpert neemt deze diensten mee in de planning. Zo gebeurt alles wanneer het moet gebeuren. Wat wordt verstaan onder comfortdiensten? Alles wat meer tijd vrijmaakt voor een babbel en een koffie tussen bewoner en mantelzorger. We sommen er hier alvast enkele op:

 • Kapper aan huis voor een verwenmoment
 • Pedicure of podoloog aan huis voor de verzorging van de voeten
 • Klusjesdienst voor elke kleine klus in en rond je zorgwoning
 • Boodschappendienst voor een gevulde voorraadkast
 • Opticien aan huis voor een goed aangepaste bril
 • Audioloog aan huis voor de juiste hooroplossing
 • Vervoer naar de specialist in het ziekenhuis
 • Verhuisservice om in je nieuwe zorgwoning te trekken
 • Poetsservice die je zorgwoning opblinkt voor gebruik
 • Verven of behangen van de zorgwoning

Geniet van een volwaardige service binnen de zorggarantie.

De zorggarantie is het totaalpakket van alles wat jouw zorgsituatie optimaal maakt. Zo blijft er voor jullie meer tijd over om te genieten. Vraag je je af of dit voor jouw zwaar hulpbehoevende ouder ook kan? Jazeker. Want we nemen elke zorgvraag op ons, ook als er sprake is van een hoge graad van hulpbehoevendheid.

Wil je zelf ook meer tijd over houden voor de leuke dingen? Ga dan voor de Novulo zorgwoning met 24/24 en 7/7 zorggarantie.

Maak nu een afspraak

Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?

Ben jij mantelzorger en wordt de zorg voor je naaste soms te zwaar? Dat kan. Zeker als de persoon waarvoor je zorgt langdurige of intensieve zorg nodig heeft, zoals bijvoorbeeld bij dementie of een chronische ziekte. Het is dan ook heel normaal dat je het met momenten moeilijk hebt om de mantelzorg vol te houden.

Afhankelijk van de zorgbehoefte en de specifieke situatie geef jij op een of meerdere van deze taken mantelzorg. Taken die stuk voor stuk niet te onderschatten zijn. Het is daarom belangrijk om als mantelzorger tijdig steun en hulp te vragen bij professionele zorgverleners, mantelzorgorganisaties of vrienden en familieleden. Zo kan je voorkomen dat de mantelzorg te zwaar wordt en je eigen gezondheid en welzijn in gevaar komen.

Maar je staat er niet alleen voor.

Ook Novulo kan je op verschillende vlakken ondersteuning bieden. Alles start bij het zorggesprek. Hierbij gaat Roos als zorgexperte na welke zorgen de zorgvrager nodig heeft. Afhankelijk van de noden wordt een zorgplan opgesteld en de nodige zorgpartners worden verzameld. Daarnaast bekijkt Roos ook de mogelijkheden om jou als mantelzorger te ontlasten door middel van slimme medische apparatuur. Voorbeelden hiervan zijn de plafondtillift, de Nobi lamp, het personenalarm en nog zoveel meer.

Wist je dat we bij Novulo gratis 365/24/7 zorggarantie bieden tijdens het eerste jaar in een Novulo?

Contacteer Roos voor een vrijblijvend zorggesprek.

Contacteer Roos

 

Er zijn verschillende types mantelzorg zoals:

 • Helpen bij de persoonlijke verzorging. Wassen, aankleden, eten, drinken, …
 • Hulp bij huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken, boodschappen doen, …
 • Het geven van medische zorg. Dit kan gaan van het toedienen van medicatie tot het verlenen van wondzorg.
 • Het bieden van een luisterend oor, troost en steun bij emotionele problemen.
 • Sociale ondersteuning: het brengen en terug halen bij sociale activiteiten.
 • Coördinatie van de zorg. Het organiseren en coördineren van de diensten voor thuiszorg, thuisverpleging, kinesitherapie, logopedie, huisarts, …

Al deze items hoef je niet allemaal zelf en alleen te dragen, wij bieden het eerste jaar gratis zorgservice aan, die jou zal bijstaan in het regelen van alle bovenvermelde zaken.