Zorgwoning gemiddeld helft goedkoper dan rusthuis

Lig jij er ook wakker van? Wil je ook alleen maar het beste voor je ouders of familieleden?
In een situatie waarin extra zorg voor een dierbare essentieel wordt, blijkt alleen wonen vaak te riskant en eenzaam. Deze zorgen houden je voortdurend bezig: Wat als er iets misgaat? Hoe verloopt de dag vandaag? Is er voldoende gegeten? In een rusthuis zijn de wachtlijsten lang en de kosten hoog. Maar gelukkig evolueren de werelden van de bouw en de zorg voortdurend. Modulaire bouw, in combinatie met aangepaste wetgeving, maakt van de zorgwoning een ideale oplossing voor jullie situatie. Deze optie is niet alleen betaalbaar, want een zorgwoning is gemiddeld de helft goedkoper dan een verblijf in een rusthuis, maar ook comfortabel, omdat een zorgwoning twee keer zo groot is als de gemiddelde kamer in een rusthuis.
Wat kost een verblijf in een rusthuis?
De prijs voor een eenpersoonskamer in een rusthuis bedraagt gemiddeld ruim 2.167 euro per maand, zonder extra kosten zoals een kappersbezoek, tv of telefonie. Deze maandelijkse kosten zijn vaak hoger dan een gemiddeld pensioen of een ziekte-uitkering, wat extra zorgen met zich meebrengt.
De zorgwoning als betaalbare en comfortabele oplossing
Zelfs wanneer je de kosten van maaltijden, verpleging en andere zorgaspecten bij de zorgwoning optelt, blijft deze optie gemiddeld de helft goedkoper dan een verblijf in een rusthuis. Bovendien biedt een zorgwoning aanzienlijk meer ruimte dan een kamer in een rusthuis, en je kunt de inrichting helemaal aanpassen naar eigen smaak. Bovendien bevindt de zorgwoning zich in de tuin van de mantelzorger, wat een familielid of een dierbare vriend kan zijn. Dit zorgt niet alleen voor een geruststellend gevoel, maar is ook wetenschappelijk bewezen dat de aanwezigheid van bekende personen eenzaamheid sterker vermindert dan de aanwezigheid van onbekenden. Naast de betaalbare prijs biedt de zorgwoning dus nog tal van andere voordelen.
Bovendien heb je de vrijheid om de modulaire zorgwoning te kopen of te huren. Bij aankoop is de zorgwoning volledig van jou. Als de zorgsituatie verandert, kun je de unit doorverkopen of een nieuwe bestemming geven. Huren is een interessante optie om de kosten te spreiden.
Dankzij vereenvoudigde regelgeving van de Vlaamse overheid voor het plaatsen van een zorgwoning,
kun je deze snel in de tuin laten plaatsen. Het volstaat om de plaatsing te melden via het omgevingsloket voor een periode van maximaal 6 jaar. Bovendien bedraagt de levertermijn van een zorgwoning slechts 3 maanden en zijn er nauwelijks voorbereidende werken nodig. Hierdoor is je zorgwoning binnen 3 maanden na bestelling klaar om in te wonen, veel sneller dan de wachtlijst van een rusthuis. Met een zorgwoning heb je eindelijk zicht op korte termijn op de beste zorg voor je dierbare.
Wacht niet langer met zoeken naar een oplossing voor je specifieke zorgsituatie. Kom langs bij Novulo en ontdek de mogelijkheden van een zorgwoning.
Wonen als gevolg van de klimaatverandering
We kunnen er niet meer naast kijken, de gevolgen van de extreme weersomstandigheden zullen invloed hebben op onze manier van wonen. We moeten onze manier van bouwen weerbaarder maken tegen periodes van overvloedige regenval afgewisseld met extreme droogte. Met andere woorden, we moeten manieren bedenken om te wonen als gevolg van de klimaatverandering.
Blue Deal
Minister Zuhal Demir haalde onlangs het initiatief van de Vlaamse Regering ‘Blue Deal’ terug naar boven in een post op haar sociale media. Dit plan, goedgekeurd in de zomer van 2020, gaat de strijd aan tegen waterschaarste en droogte waar we meer en meer mee geconfronteerd worden.
De Blue Deal bevat meer dan 70 acties en zet in op 6 sporen:
- Openbare besturen geven het goede voorbeeld en zorgen voor gepaste regelgeving
- Circulair watergebruik wordt de regel
- Landbouw en natuur worden deel van de oplossing
- Particulieren sensibiliseren en stimuleren we om te ontharden
- De bevoorradingszekerheid wordt verhoogd
- Samen investeren we in innovatie om ons watersysteem slimmer, robuuster en duurzamer te maken.
De visie op een Novulo woonunit zet alvast 2 van de 6 sporen om in de praktijk.
Circulair watergebruik
Onze flexibele modules die een woon-, werk-, zorg- of recreatiefunctie kunnen hebben, kunnen voorzien worden van een systeem waarbij hemelwater en afvalwater maximaal hergebruikt worden.
De waterinstallaties in de bouwunits zijn zo ingesteld dat het juiste water wordt ingezet voor het juiste toepassing. Via het groendak wordt water opgevangen en op een ecologische manier gezuiverd om te gebruiken. Afvalwater wordt, waar mogelijk voor een andere toepassing ingezet. Door meer water te hergebruiken, daalt de watervraag en dus ook jouw factuur aan de watermaatschappij.
In combinatie met alle bovenstaande maatregelen adviseren wij onze klanten ook om zo zuinig mogelijk met water om te springen. In de badkamer kan je een spaardouchekop installeren, alsook een spaarknop in het toilet. Huishoudtoestellen worden aangesloten op de regenwateropvang van het plat dak of de eventueel voorziene regenputten.
Ontharden
De Novulo woonunits worden geplaatst op schroefpaalfunderingen. In tegenstelling tot de traditionele betonfunderingen, heeft een schroefpaalfundering een minder negatieve invloed op de bodem en op het grondwater en dus ook op de verharding van een woonomgeving.
Bovendien kan je werken met schroefpalen om het niveau van de woning op te krikken, zoals in risicovol overstromingsgebied. Bijvoorbeeld 30 cm hoger dan de hoogst gekende overstromingshoogte. Op deze manier geef je water meer ruimte om in de grond te dringen. Zo neem je onrechtstreeks de druk op de waterlopen en de rioleringen weg bij stortbuien. Ook komt er bij eventuele grondwaterstijging geen opwaartse druk op de vloerplaat en de ondergrondse buitenmuren en sijpelt het water via deze weg niet binnen in de woning.
Al van oudsher wordt de schroefpaaltechniek gebruikt voor de stabiliteit van woningen in gebieden met diepgelegen draagkrachtige grond. Denk maar aan de historische stad Venetië. Zo kunnen er toch bouwmodules voor bijvoorbeeld recreatie geplaatst worden dicht bij een rivier of waterloop.
Voor projecten met een potentieel overstromingsrisico doet Novulo steeds beroep op bekwame architecten en stabiliteitsingenieurs.
Nog meer ecologische voordelen aan modulair bouwen
Ons energieverbruik heeft een onrechtstreekse, maar een niet minimaliseren invloed op het milieu, de extreme droogte en de overvloedige regenval. Denk maar aan de lucht- en watervervuiling ten gevolge van de stroomopwekking. Allemaal oorzaken van de broeikaseffecten op ons klimaat.
Standaard worden de Novulo wooneenheden voorzien van de hoogste isolatienorm. Door het kleine woonvolume en de perfecte isolatie en ventilatie kan je een aangenaam leefklimaat bekomen.
Onze missie is het leveren van units met een groendak en zonnepanelen. Met een groendak heb je dan sowieso een extra warmte en koude barrière.
Missie Novulo 100% duurzaam en 100% innovatief.
Werk de gevel van je zorgwoning mooi en onderhoudsvriendelijk af
Een van de grootste voordelen van de modulaire zorgwoning is de vrije keuze van afwerking. Ook aan de buitenkant. De zorgwoning is er niet alleen voor je veiligheid. De zorgwoning is er ook om je eigen plaats te hebben waar je je echt thuis voelt. En hier heeft het uitzicht van je zorgwoning veel mee te maken. Werk de gevel van je zorgwoning dus mooi en onderhoudsvriendelijk af. Ontdek hier de mogelijkheden.
De verschillende mogelijkheden van gevelafwerking voor je zorgwoning
Op zich is het simpel. Jouw zorgwoning wordt van nul opgebouwd. Je kan dus kiezen uit alle mogelijke gevelafwerkingen die er bestaan. Wil je hout of liever kunststof? Naturel of extravagant? Alles wat je aan de unit kan vastvijzen, kan jouw gevel worden. Wist je zelfs dat er systemen bestaan met ingebouwde zonnepanelen? Of dat je jouw gevel volledig met planten kan laten bekleden? Denk in elk geval goed na wat jij mooi vindt en wat weinig tot geen onderhoud vraagt.
Trespa voor een gevel zonder onderhoud
Trespa is een hogedruklaminaat. Houtvezels en harsen worden onder hoge druk samengeperst. Dankzij innovatie en onderzoek is dit materiaal bestand tegen extreme temperaturen. Geen verkleuring of vervorming. Bovendien zet vuil zich niet af op de Trespa-platen en zijn ze krasbestendig. Ze komen in verschillende kleuren, vormen en afwerkingen. Zo krijg je een unieke en duurzame zorgwoning, want de platen zijn perfect opnieuw te gebruiken voor andere projecten.
Bepaal de gevelafwerking al in de ontwerpfase van je zorgwoning
Een voorbereid zorgwoning expert is er twee waard. Daarom is de ontwerpfase cruciaal. Het is niet zomaar een formaliteit waarbij snel een plannetje ineengestoken wordt. Alles start met jouw verhaal. Wat wil je? Van welke stijl hou je? En wat is het budget? De zorgwoning van A tot Z afwerken heeft zijn voordelen, maar zorgt ook voor gigantisch veel mogelijkheden. Dankzij gerichte vragen helpt de zorgwoningproducent je van je keuzestress af. Ook voor de gevelafwerking van je zorgunit.
Modulaire zorgwoning huren als alternatief voor een woonzorgcentrum
In een woonzorgcentrum gaan wonen is minder evident dan je zou denken. Er zijn lange wachtlijsten. Hoe vooruitziend je ook bent, enkel mensen die veel extra zorg nodig hebben krijgen een plaatsje. Daarnaast heeft Covid 19 ook op dat vlak velen wakker geschud. De kwetsbaarste mensen uit de maatschappij zitten allemaal samen. Eens een virus de ronde doet heeft dat rampzalige gevolgen. Dringend tijd om aan alternatieve woonvormen te denken. Het huren van een modulaire zorgwoning als alternatief voor een woonzorgcentrum zit in de lift.
9 redenen voor het huren van een zorgwoning
Het huren van een zorgwoning geeft op verschillende vlakken rust aan het gemoed van alle betrokken partijen. In de eerste plaats aan de zorgbehoevende, maar ook aan de mantelzorgers waarbij de zorgwoning staat.
- De zorgwoning wordt elders volledig opgebouwd. De plaatsing zelf is op een dag gebeurd. Geen zorgen over ingrijpende verbouwingswerken en het gedoe dat daarmee gepaard gaat.
- Iedereen heeft zijn eigen privacy en zelfstandigheid. In de zorgwoning is alles aanwezig om zelfstandig te leven. De hoofdwoning is volledig voor het gezin van de mantelzorger.
- De zorgwoning staat in de tuin van de mantelzorger. Er is dus steeds iemand dichtbij. Dit is gemakkelijk voor praktische zaken, zoals boodschappen leveren of een bezoekje brengen zonder verre verplaatsing. Maar ook voor het mentale welzijn, zoals een gezellige babbel of het besef dat er iemand bij je is in geval van nood.
- Je kiest de indeling van je zorgwoning zelf. De plaats van ramen of deuren, de ligging van de verschillende ruimtes, de bergruimte, …
- Er zijn niet langer complexe regels voor het plaatsen van een zorgwoning tot 50 m². De vereenvoudigde meldingsplicht maakt alles administratief een pak eenvoudiger.
- Met het huren van een zorgwoning denk je een stap vooruit. En ben je ook effectief een stap vooruit. Wacht niet tot de zorg te zwaar is en je halsoverkop een plaats in een woonzorgcentrum moet zoeken.
- Je plaatst de gehuurde zorgwoning waar je zelf wil. In de tuin bij een van de kinderen. Of bij een broer, zus of goede kennis. Je bent omringd door de mensen bij wie je het liefst bent.
- Door het huren van een zorgwoning ontstaat een mix van verschillende generaties. Grootouders en kleinkinderen zien elkaar meer. De betrokkenheid bij elkaars leven wordt groter. De grootouders kunnen een oogje in het zeil houden als de kleinkinderen even alleen thuis zijn. En de kleinkinderen zorgen op hun beurt voor hun grootouders. Ze kunnen al eens iets dragen dat voor de ander te zwaar is. Of ze toveren een lach op het gezicht.
- De zorgwoning houdt iedereen actief. Ook mensen met een zorgbehoefte zitten niet de hele dag stil. Ze houden ervan om zichzelf nuttig te maken en om de dingen te doen die ze graag doen. Een beetje in de tuin werken, planten water geven, helpen bij lichte huishoudelijke taken, de kat eten geven, … Iedereen versterkt elkaar.
Novulo Buildings en Unilin Panels maken modulaire units nóg duurzamer
Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Doe er iets aan!
Eenzaamheid gaat verder dan enkel sociaal isolement. Het is het gevoel er vaak alleen voor te staan. Je mist het gevoel van verbondenheid met anderen. En laat dat nu net één van de belangrijkste pijlers zijn voor jouw welbevinden. Eenzaamheid komt vaak voor in verschillende bevolkingsgroepen. Maar ouderen of andere mensen met een specifieke zorgbehoefte voelen zich in hogere mate eenzaam dan gemiddeld. En dat brengt weer extra gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit wil je toch niet zien gebeuren met de dierbaren rondom jou?
Hoe vaak komt eenzaamheid voor?
Eind 2020 voerde de Koning Boudewijnstichting een uitgebreid onderzoek uit bij de bevolking in de leeftijdsgroep van 60 tot 84 jaar. Dit betreft mensen die (nog) niet hulpbehoevend zijn. We vergelijken de resultaten van dit onderzoek even met die van hetzelfde onderzoek in 2017. Wat het meeste opvalt is de toenemende eenzaamheid. Laat ons eerst eens de groep ouder dan 75 jaar bekijken. In 2017 voelde 63% van deze groep zich nooit eenzaam. Drie jaar later zakt dit percentage naar 44%. Dat betekent dat 56% van de 75-plussers regelmatig tot dagelijks eenzaamheid ervaart. Bij de 80-plussers stijgt dit tot 66%. Dit stijgende gevoel van eenzaamheid zet mensen aan om zich voor te bereiden op de toenemende hulpbehoevendheid naarmate men ouder wordt
Het effect van eenzaamheid op de gezondheid
Dat eenzaamheid een effect heeft op je mentale gezondheid is geen verrassing. Het risico op depressie is hoog. Maar eenzaamheid verhoogt ook de kans op ernstige lichamelijke aandoeningen. Hart- en vaatziektes, beroertes of zelfs de ziekte van Alzheimer. Eenzaamheid heeft hetzelfde effect op het sterftecijfer als roken of zwaarlijvigheid. Voor iemand die al gezondheidsproblemen ervaart doet eenzaamheid de kans op herstel of op stabiliteit sterk afnemen. Meer nog, eenzaamheid maakt de gezondheidsproblemen alleen maar ernstiger.
Behoed jouw dierbaren van eenzaamheid
Je hebt het druk. Het lukt niet altijd om bij je hulpbehoevende familielid of vriend langs te gaan. Dat is begrijpelijk. Maar jouw familielid of vriend laten wegkwijnen in eenzaamheid doet je hart bloeden. Zeker gezien de gezondheidsrisico’s die hieraan verbonden zijn. Ga voor een win-win-situatie voor beide partijen. Breng je familielid of vriend dichter bij jou. Of ga zelf dichtbij wonen. Zet een zorgunit in je tuin. Dit kant-en-klare bijgebouw staat op een dag tijd in je tuin. Volledig ingericht volgens jouw smaak en behoeftes. Iedereen heeft privacy en toch ben je op een bijzondere manier met elkaar verbonden.
Eens zwaaien door het raam voor je naar het werk vertrekt. Samen een koffie drinken in de tuin. Genieten van de stralende blik van de spelende kinderen. Binnenspringen voor een babbel. Nabijheid brengt verbondenheid. Verbondenheid bestrijdt eenzaamheid.
Contacteer Novulo voor jouw zorgunit tegen eenzaamheid.
Volg ons op sociale media: Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter
Bronnen
Cacioppo, John T. PhD; Hawkley, Louise C. MA; Crawford, L. Elizabeth PhD; Ernst, John M. PhD; Burleson, Mary H. PhD; Kowalewski, Ray B. MA; Malarkey, William B. MD; Van Cauter, Eve PhD, and; Berntson, Gary G. PhD, Loneliness and Health: Potential Mechanisms, Psychosomatic Medicine: May 2002 – Volume 64 – Issue 3 – p 407-417
Koning Boudewijnstichting, Barometer 60+, december 2020.
Spitzer, M., Eenzaamheid, Atlas Contact, 2018.
Van Amelsvoort, T.A.M.J., Eenzaamheid is ongezond, Tijdschrift voor psychiatrie, oktober 2020.
Veenvliet, K. (2013) Risicofactoren voor een laag welbevinden: een onderzoek naar de relatie van eenzaamheid, gezondheidsproblemen en een lage sociaaleconomische status met het welbevinden, Universiteit Twente.
Wat als het woonzorgcentrum geen optie is?
Je voelt aan dat je steeds meer zorg nodig hebt. Of je ziet dit gebeuren bij een dierbare. Er moet iets gebeuren om de nodige zorg te bieden. Maar wat als het woonzorgcentrum geen optie is? Omdat je het niet wil. Of gewoonweg niet kan, wegens te weinig plaats of onvoldoende budget. Of omdat de zorgen gewoonweg nog niet zwaar genoeg zijn. Weet dat er nog andere opties zijn om je goed te laten omringen en te verzorgen. We sommen ze even op.
De assistentiewoning of serviceflat
Een assistentiewoning ziet er net uit als een andere woning. Meestal gaat het over een appartement. Vandaar de meer gekende term serviceflat. Je leeft zelfstandig. Je hebt alles wat je in een ander appartement ook hebt. Met uiteraard enkele extra’s, waarvan er enkele wettelijk bepaald zijn. Zo is er een woonassistent. Deze persoon helpt je bij vragen of problemen. Bovendien is in elke assistentiewoning een noodoproepsysteem aanwezig. In noodsituaties krijg je crisiszorg en word je onmiddellijk geholpen door iemand die stand-by is. Bij de assistentiewoning is ook een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Daar worden meestal vrijblijvend activiteiten georganiseerd of maaltijden aangeboden. Maar je bent er vrij in te doen en te laten wat je zelf wil, privacy heb je wel iets minder en is ook vaak duurder.
Thuisverpleging of andere ambulante hulp
In een woonzorgcentrum zijn verplegers en andere hulpverleners aanwezig. Verblijf je elders, dan moet je dit zelf voorzien. Wat op zich helemaal geen probleem vormt. Er is voldoende aanbod aan thuisverplegingsdiensten. Ook andere hulpverleners als de huisarts, kinesist of logopedist komen op huisbezoek als je je moeilijk kan verplaatsen. Zo krijg je om het even waar je woont toch de nodige zorg.
Thuishulp
Thuishulp is niet hetzelfde als thuisverpleging. Er zitten wel een aantal zaken rond verzorging in vervat. Zoals hulp bij wassen en omkleden. Of verzorgende taken in overleg met de verpleging, zoals het opvolgen van de inname van medicatie. Daarnaast doet de thuishulp nog veel meer dan dat. Die persoon houdt je gezelschap, voert huishoudelijke taken uit, helpt je bij je persoonlijke administratie. En noem zo maar op. Het takenpakket is heel divers en staat vooral in het teken van jouw gezondheid en welbevinden.
Mantelzorg
Een mantelzorger is iemand van je familie of vrienden die het gros van de ondersteuning op zich neemt. Vrijwillig, omdat die persoon dit voor jou wil doen. Toch is de tijdsinvulling en mentale belasting op deze persoon niet te onderschatten. Net daarom is mantelzorger een erkend statuut, waarvoor financiële en praktische ondersteuning mogelijk is. Het is vooral de bedoeling dat zowel de zorgvrager als de mantelzorger zich langdurig goed voelen bij de situatie.
Inwonen
Je kan natuurlijk een grote stap nemen door je dierbare bij je te laten inwonen. Niet evident, want dit zorgt vaak voor spanningen. Elk is het eigen leven gewoon. Het is heel sterk wennen om terug samen onder een dak te wonen. Bovendien vragen de grotere zorgen ook aanpassingen aan de inrichting van je woning. Denk aan een slaapkamer op het gelijkvloers, een bereikbare badkamer en nog zoveel meer. Bovendien kan er onmogelijk altijd iemand thuis zijn. Er is het werk, de school en andere zaken die je in het dagdagelijkse leven doet. Je kan moeilijk alles laten.
Kangoeroewonen
Bij kangoeroewonen splits je jouw woning op in twee aparte wooneenheden. Zo leef je samen en toch apart. Hier zijn maar weinig woningen voor geschikt. Wil je het toch doen, dan staan er je ineens heel ingrijpende verbouwingen te wachten. En wat als de zorgsituatie afloopt? Wat doe je dan met die extra wooneenheid?
Novulo zorgwoning
De Novulo zorgwoning combineert het beste van alle voorgaande opties. Je hebt geen ingrijpende verbouwingen nodig, want de zorgwoning komt kant-en-klaar bij je toe. Ze komt in de tuin op schroeffunderingen, die razendsnel en zonder schade aan de bodem geïnstalleerd worden. Elk behoudt dus een eigen stekje om in te wonen. Ze is voorzien van aangepast meubilair, een noodoproepsysteem en alle moderne comfort. Je krijgt alle zorg die je nodig hebt aan huis in je zorgwoning. Je hebt veel meer sociale contacten dan wanneer je alleen in je woning blijft wonen. Jouw mantelzorger wint tijd en vindt een veel betere balans. Wist je zelfs dat je ook de situatie kan omkeren? Dan gaat je mantelzorger in jouw tuin wonen.
Ontdek hier meer over de voordelen en de eenvoudige wetgeving rond het plaatsen van de zorgwoning in je tuin.
Ontdek hier onze verschillende types zorgwoningen
Wat houdt de Novulo zorggarantie in?
Plaats je een Novulo zorgwoning dan krijg je er 24/7 zorggarantie bij.
Wat houdt die Novulo zorggarantie in? En wat is de meerwaarde voor de bewoner en de mantelzorger?
Kort gesteld is de meerwaarde gigantisch. Het gaat over het ontzorgen van iedereen op vlak van alles wat rond de dagdagelijkse zorg draait. Je weet uit ervaring dat dit over een haast niet te overzien pakket aan regelingen en administratie gaat. Je moet echt alles uitpluizen en rond zien te krijgen. Dat vraagt veel van je. Bovenop de zorg die wil bieden aan jouw dierbare. Bij de Novulo zorgwoning wordt dit allemaal overgenomen door de zorgexpert. Die bouwt alle nodige zorg op rond de zorgvrager. Lees hier alles wat dit omvat. En onthoud vooral dat je deze zorggarantie gratis bij je Novulo zorgwoning krijgt van zodra die in bestelling is.
De zorggarantie is het actief opvolgen van bewoner en mantelzorger.
De zorgexpert van Novulo komt niet alleen tussen als er een vraag komt. Integendeel. De zorggarantie houdt in dat je actief opgevolgd wordt. Jij hoeft hier niet aan te denken. Je krijgt automatisch informatie, begeleiding en
ondersteuning. Zit je nog met een vraag? Dan kan je uiteraard zelf ook de zorgexpert contacteren. Het belangrijkste is dat jij zelf niet meer aan alles hoeft te denken. De zorgexpert neemt dit van je over. Verandert er iets in de wetgeving? Is er een nieuwe premie? Je komt het vanzelf te weten.
Jouw sociaal administratief dossier is dankzij de zorggarantie altijd picobello in orde.
De zorgexpert neemt de opmaak en opvolging van het sociaal administratief dossier op zich. Dit gebeurt in samenwerking met de nodige betrokken partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mutualiteit of de notaris. In dit dossier staan heel wat zaken duidelijk omschreven.
- De premies of vergoedingen waarop je recht hebt.
- De wilsbeschikking.
- De zorgplanning voor nu en in de toekomst, moest er iets veranderen.
- Advies over de zorgvolmacht.
- …
Afspraken op papier zijn altijd goed voor alle partijen. Dit geeft je kostbare gemoedsrust en ruimte voor dat wat echt telt.
De zorggarantie regelt alles voor een goede werking van het veiligheidssysteem NOBI.
In jouw zorgwoning staat veiligheid voorop. Daarom is de zorgwoning uitgerust met NOBI lampen indien je dit wenst. Deze slimme lampen detecteren beweging of problemen. Ze gaan indien nodig automatisch aan en geven een signaal aan de mantelzorger als er iets niet klopt. Bovendien zijn ze in staat belangrijke gegevens over jouw gezondheid op te slaan en te analyseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvolgen van de bloeddruk via een smartwatch.
De NOBI lamp is een technologisch innovatief product. Het is niet de bedoeling dat jij je als bewoner of mantelzorger hier iets moet van aantrekken. Het enige wat voor jou telt is dat het werkt en dat je weet wat voor jou belangrijk is. Al de rest is voor de zorgexpert. Die neemt het onthaal en de opstart volledig op zich. Heb je vragen over de app? Dan weet je direct waar je terecht kan.
Lees hier meer over de werking van de NOBI lamp.
Zorggarantie voor het overbruggen van de periode tussen de aanvraag en de effectieve opstart van zorg.
Niet elke zorgvraag wordt binnen de dag ingevuld. Denk aan thuiszorg, verpleging, kinesitherapie. Soms zit er wat tijd tussen de aanvraag en de effectieve opstart. Kostbare tijd, want je hebt die zorg onmiddellijk broodnodig. De zorggarantie van Novulo houdt ook in dat we op zoek gaan naar een oplossing om deze periode te overbruggen.
Krijg een op maat gemaakt zorgplan binnen de zorggarantie van je zorgwoning.
Zorgbehoevendheid evolueert. De zorg die je vandaag nodig hebt, ziet er binnen een jaar misschien al anders uit. De zorgexpert volgt dit voor jou op en stelt een zorgplan op. Zo speel je kort op de bal als er aanpassingen nodig zijn en krijg je steeds de zorg die je nodig hebt.
Binnen de zorggarantie staat 1 contactpersoon klaar voor alle vragen van de zorgvrager.
Zit je als bewoner van een Novulo zorgwoning met een vraag, een klacht of een suggestie? Dan weet je al zeker dat je niet van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Jouw zorgexpert is jouw contactpersoon voor alles. Eén telefoontje en je kan onmiddellijk alles aan de juiste persoon kwijt.
De zorggarantie is er ook voor de mantelzorger en andere betrokken partijen.
Niet alleen de bewoner kan met vragen zitten. Ook de omgeving rond de bewoner heeft een klankbord nodig. We denken hierbij in de eerste plaats aan de mantelzorger, maar ook andere familieleden of betrokken partijen hebben hier nood aan. De zorgexpert is ook voor hen het centrale aanspreekpunt. Zo blijf je niet met je vragen zitten en raken problemen sneller opgelost.
De zorggarantie brengt de juiste zorg, dienstverlening en producten binnen handbereik.
Vaak zijn er zaken waar je zelf helemaal nog niet aan gedacht hebt. Of waarvan je geen flauw benul hebt waar je ze kan vinden. Zaken die het leven voor iedereen nochtans een pak comfortabeler zouden maken. Ook daar springt de zorgexpert in. Je krijgt actief informatie over hulpmiddelen en dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan een schans om de zorgwoning vlotter te bereiken, een handige aanpassing aan de tillift of zelfs de optie op je zorgwoning te begeuren in functie van je welzijn. De zorgexpert heeft kennis van zaken en denkt actief mee aan jouw comfort.
Geniet binnen de zorggarantie op een permanentie van 24/24 en 7/7.
Merk je om 9 uur ‘s avonds op dat de NOBI lamp niet werkt? Zit je in de ochtend al 2 uren te wachten op de thuisverpleging? Reken dan op de zorgexpert van Novulo. Als eerste aanspreekpunt ontzorgt de zorgexpert de zorgvrager en zijn of haar mantelzorger.
Is de mantelzorger er even tussenuit? De zorggarantie springt in voor de opvolging.
De opdracht van de mantelzorger is niet te onderschatten. Ook al zie je het zelf niet als een opdracht. Weet dat dit veel van je vraagt en dat het ook belangrijk is om ook voor jezelf te zorgen. Heb je zin om eens op reis te gaan? Doe dit dan ook. De zorgexpert van Novulo volgt alles tijdens jouw vakantie op. Is er sprake van een hoge zorgnood en is het belangrijk om een tijdelijk verblijf in een zorgcentrum of zorghotel te regelen? Dan neemt de zorgexpert deze organisatie op zich. Het enige wat jij moet doen is je eigen reis regelen en vooral genieten.
De zorggarantie staat in voor de organisatie van thuiszorgdiensten.
Dankzij het aanbod aan thuiszorgdiensten organiseer je perfect alle zorg in de zorgwoning. Dat vraagt uiteraard wel wat geregel met verschillende partijen. Zie je hier tegenop? Geen probleem, want ze zorgexpert doet dit voor jou. In samenspraak met bewoner, mantelzorger en de betrokken diensten, wordt een uurrooster uitgewerkt dat voor iedereen past. Kinesist, thuisverpleging, logopedist, oppasdienst, … Alles is perfect op elkaar afgestemd.
De organisatie van comfortdiensten valt ook binnen de zorggarantie.
Ook andere diensten dragen bij tot het wooncomfort in de zorgwoning en de persoonlijke verzorging van de bewoner. De zorgexpert neemt deze diensten mee in de planning. Zo gebeurt alles wanneer het moet gebeuren. Wat wordt verstaan onder comfortdiensten? Alles wat meer tijd vrijmaakt voor een babbel en een koffie tussen bewoner en mantelzorger. We sommen er hier alvast enkele op:
- Kapper aan huis voor een verwenmoment
- Pedicure of podoloog aan huis voor de verzorging van de voeten
- Klusjesdienst voor elke kleine klus in en rond je zorgwoning
- Boodschappendienst voor een gevulde voorraadkast
- Opticien aan huis voor een goed aangepaste bril
- Audioloog aan huis voor de juiste hooroplossing
- Vervoer naar de specialist in het ziekenhuis
- Verhuisservice om in je nieuwe zorgwoning te trekken
- Poetsservice die je zorgwoning opblinkt voor gebruik
- Verven of behangen van de zorgwoning
- …
Geniet van een volwaardige service binnen de zorggarantie.
De zorggarantie is het totaalpakket van alles wat jouw zorgsituatie optimaal maakt. Zo blijft er voor jullie meer tijd over om te genieten. Vraag je je af of dit voor jouw zwaar hulpbehoevende ouder ook kan? Jazeker. Want we nemen elke zorgvraag op ons, ook als er sprake is van een hoge graad van hulpbehoevendheid.
Wil je zelf ook meer tijd over houden voor de leuke dingen? Ga dan voor de Novulo zorgwoning met 24/24 en 7/7 zorggarantie.
Ontdek onze zorgwoningen in 30,40,50 of 60 m²
Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?
Ben jij mantelzorger en wordt de zorg voor je naaste soms te zwaar? Dat kan. Zeker als de persoon waarvoor je zorgt langdurige of intensieve zorg nodig heeft, zoals bijvoorbeeld bij dementie of een chronische ziekte. Het is dan ook heel normaal dat je het met momenten moeilijk hebt om de mantelzorg vol te houden.
Afhankelijk van de zorgbehoefte en de specifieke situatie geef jij op een of meerdere van deze taken mantelzorg. Taken die stuk voor stuk niet te onderschatten zijn. Het is daarom belangrijk om als mantelzorger tijdig steun en hulp te vragen bij professionele zorgverleners, mantelzorgorganisaties of vrienden en familieleden. Zo kan je voorkomen dat de mantelzorg te zwaar wordt en je eigen gezondheid en welzijn in gevaar komen.
Maar je staat er niet alleen voor.
Ook Novulo kan je op verschillende vlakken ondersteuning bieden. Alles start bij het zorggesprek. Hierbij gaat Roos als zorgexperte na welke zorgen de zorgvrager nodig heeft. Afhankelijk van de noden wordt een zorgplan opgesteld en de nodige zorgpartners worden verzameld. Daarnaast bekijkt Roos ook de mogelijkheden om jou als mantelzorger te ontlasten door middel van slimme medische apparatuur. Voorbeelden hiervan zijn de plafondtillift, de Nobi lamp, het personenalarm en nog zoveel meer.
Wist je dat we bij Novulo gratis 365/24/7 zorggarantie bieden tijdens het eerste jaar in een Novulo?
Contacteer Roos voor een vrijblijvend zorggesprek.
Ontdek onze zorgwoningen in 30, 40, 50 of 60 m²
Er zijn verschillende types mantelzorg zoals:
- Helpen bij de persoonlijke verzorging. Wassen, aankleden, eten, drinken, …
- Hulp bij huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken, boodschappen doen, …
- Het geven van medische zorg. Dit kan gaan van het toedienen van medicatie tot het verlenen van wondzorg.
- Het bieden van een luisterend oor, troost en steun bij emotionele problemen.
- Sociale ondersteuning: het brengen en terug halen bij sociale activiteiten.
- Coördinatie van de zorg. Het organiseren en coördineren van de diensten voor thuiszorg, thuisverpleging, kinesitherapie, logopedie, huisarts, …
Al deze items hoef je niet allemaal zelf en alleen te dragen, wij bieden het eerste jaar gratis zorgservice aan, die jou zal bijstaan in het regelen van alle bovenvermelde zaken.
Modulair bouwen is de toekomst
De spreekwoordelijke baksteen in de maag begint stilaan te verdwijnen. Deze baksteen wordt steeds meer vervangen door modulair bouwen, want modulair bouwen is de toekomst. Dit is een duurzame en innovatieve bouwoplossing. Duurzaam omdat de modules energiezuinig en klimaatvriendelijk zijn. Maar ook duurzaam omdat ze op lange termijn creatieve en budgetvriendelijke antwoorden bieden op de veranderende noden in de wereld van de bouw.
Wat is modulair bouwen?
Bij modulair bouwen worden de units in hun geheel op één locatie gebouwd. Het zijn als het ware kant-en-klare huisjes die in hun geheel ter plekke gezet worden. Vloeren, leidingen, keuken, badkamer, afwerking, … Alles is erop en eraan, behalve de meubels. Dit zorgt ervoor dat de werken ter plaatse minimaal zijn en dat je binnen de kortste tijd woont of werkt in je nieuwe woonst of kantoor.
Is modulair bouwen hetzelfde als prefab bouwen?
Modulair bouwen gaat een stap verder dan prefab bouwen. Prefab betekent dat delen van het gebouw in de fabriek afgewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan muren die direct bestaan uit een binnenmuur, isolatie en buitenmuur. Dit bouwpakket moet ter plaatse nog volledig gemonteerd worden. Als een bouwpakket van een kast waarbij alle onderdelen af zijn maar nog in elkaar moeten gestoken worden. Dit gedoe zet je aan de kant als je kiest voor een modulaire unit. Deze is al volledig gemonteerd als hij richting de klant gaat.
Welke voorzieningen zijn nodig bij een modulair gebouw?
Bespreek op voorhand goed wat er nodig is. Veel hangt af van het gebruik van de unit. Is het een kantoor of leefruimte? Is het een woning op zich of een uitbreiding van een woning? Wordt de modulaire unit permanent bewoond of is het eerder een tweede verblijf? Hoe intensiever het gebruik, hoe meer nut het heeft om een stevige vloerplaat te voorzien en alles aan het water- en elektriciteitsnet aan te sluiten. Maar Novulo gaat nog een stap verder. Door recuperatie van afval- en regenwater en groene stroom zijn de units volledig zelfvoorzienend. Je zet ze om het even waar neer en hebt toch voldoende water en elektriciteit voor twee personen.
Modulair bouwen langs buiten en langs binnen
Het modulair bouwen gaat niet alleen over het feit dat de volledige unit inzetbaar is waar je zelf wil. Ook de binnenkant is volledig modulair. Het gaat over kleine oppervlaktes, waardoor je binnen geen rekening moet houden met steunmuren of andere dragende structuren. Wil je een volledig open ruimte of kamers? Richt alles in zoals je zelf wil. Het zijn stuk voor stuk unieke stukken die ervoor zorgen dat je je 100% thuis voelt.
Modulair én energieneutraal bouwen is de missie
De modulaire units van Novulo hebben als missie energieneutraal te bouwen.
Regenwater willen we recupereren via een ruimte tussen het plafond en het dak. Wil je echt een unieke beleving? Voorzie een glazen koepel in je plafond en zie het water kabbelen vanuit je werkplek, leef- of ontspanningsruimte. Of breng leven in de brouwerij door vissen te laten rondzwemmen.
In een huishouden gaat er heel wat bruikbaar afvalwater verloren. Zo is het perfect mogelijk om afvalwater van de douche op te vangen en te gebruiken om het toilet door te spoelen. Dit systeem willen we gaan toepassen bij Novulo in onze modulaire units.
Bij de modulaire units van Novulo zorgen groengevels en groendaken voor een betere warmteregeling. Ze dragen ook bij aan een betere recuperatie van regenwater.
Op de modulaire units is voldoende plaats voor zonnepanelen om groene energie op te wekken.
Toepassingen voor modulair bouwen
Modulair bouwen biedt veel mogelijkheden. De units zijn perfect op zichzelf bruikbaar. Ze zijn ook geschikt als aanbouw bij een bestaande woning of vormen een grote ruimte door ze aaneen te zetten of op elkaar te stapelen. De toepassingen zijn bijna eindeloos.
- Thuiswerk zit in de lift. Niet alleen omdat het lange tijd verplicht was. Heel wat bedrijven, freelancers of vrije beroepen zien de voordelen van thuiswerk in. Je gaat files uit de weg en krijgt een betere werk-privé-balans. Al is een afzonderlijke en prikkelarme werkruimte in dit geval wel een must. Een modulaire unit is hiervoor ideaal.
- Ben je een startend of groeiend bedrijf en op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing voor kantoorruimte? Modulair bouwen is jouw oplossing. Je start met één unit en breidt op een ander moment uit. Je handelt volledig op het ritme van je noden en je budget.
- Je hebt weinig leefruimte nodig en zoekt een budgetvriendelijke woning. Je richt één of twee modulaire units in zoals je wil en krijgt een energie neutrale en aangename leefruimte voor een laag budget.
- Je gezin breidt uit en je merkt dat je woning krap wordt. Kies voor een aanbouw met een modulaire unit. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een nieuwe woning en vermijdt de hoge kosten die hiermee gepaard gaan.
- Ouderen of personen met een beperking genieten des te meer van een gezellige thuisomgeving. Voorzie een modulaire unit in de tuin of als kangoeroewoning tegen je bestaande huis. Je combineert zelfstandigheid en thuisgevoel met een opvangnet heel dicht in de buurt.
- Je bent bewust met ecologie en klimaat bezig en bent vastberaden om dit in je volledige levenswijze door te zetten. Verklein je ecologische voetafdruk met de energie neutrale modules.
- Beleving is voor jou belangrijk. Vooral in de eigen thuisomgeving. Een modulaire unit is perfect als poolhouse, bijgebouw met wellness of als buitengebouw om ten volle van je tuin te genieten.