9 toepassingen voor de modulaire unit in de bouw

Alternatieve bouwmethodes zitten in de lift. Modulaire units bieden een antwoord de stijgende vraag naar flexibele en ecologische bouwoplossingen. Een unit is een kleine eenheid die op een vaste locatie gemaakt en ingericht wordt. Alles wordt kant-en-klaar geleverd en in een mum van tijd geplaatst. Van volledig uitgeruste wooneenheid naar een open ruimte voor verschillende toepassingen. De mogelijkheden zijn heel uiteenlopend. Lees hieronder 9 manieren om een unit in te zetten. Wie weet kom je zelf op extra ideeën?

1. De unit voor personen met een zorgbehoefte

De zorgsector kreunt onder de ellenlange wachtlijsten. Weegt de zorg om een goede plaats voor je dierbare te vinden zwaar door? Ga dan voor een unit bij je eigen woning. De unit krijgt een plaats in je tuin. Je dierbare geniet in alle privacy van een eigen stekje met een aangepaste keuken, badkamer en slaap- en woonplek. Gedaan met de verplaatsingen om de zorg op te vangen. Je wandelt even door je tuin naar de unit en houdt meer tijd voor jezelf over. Of je bent er heel snel blij als je signaal krijgt dat er hulp nodig is. De unit neemt alvast enkele zorgen weg en geeft meer ruimte aan je dierbare én aan jezelf als mantelzorger.

2. De unit als eerste stekje voor prille nestverlaters

Je dochter of zoon bereikt een leeftijd waarin zelfstandigheid belangrijk wordt. Vrienden ontvangen of eens alleen tot rust komen in het huis met ouders, broer en zussen is niet evident. De spanningen lopen op. Een unit in de tuin is een goede tussenoplossing tussen thuis wonen en apart gaan wonen. Je richt de unit in naar wens en geeft als ouder de ruimte aan je kinderen met de mogelijkheid om hen te ondersteunen waar nodig. Je stoomt hen klaar voor het leven op eigen benen.

3. De ecologische unit

Een unit is een sterk staaltje innovatie. Met zonnepanelen en regenwaterrecuperatie voorziet de unit zichzelf volledig in water en elektriciteit. Groendaken en groengevels maken het plaatje af. Werk je graag mee aan een klimaatvriendelijke omgeving? Dan is een ecologische unit jouw ding. Is de oppervlakte van de unit te klein? Combineer meerdere units tot een mooie woning.

4. Budgetvriendelijk wonen in een unit

Er is een nijpend tekort aan sociale woningen. Door het inzetten van units creëer je op een eenvoudige en snelle manier budgetvriendelijke woonruimtes.

5. Breid je woning uit met een kant-en-klare unit

Nood aan uitbreiding, maar geen zin in ingrijpende en langdurige verbouwingen? Zet een unit aan je woning. De voorbereidingen bestaan enkel uit een sokkel en de nodige nutsvoorzieningen. Enkel een doorgang maken en je hebt extra leefruimte.

6. De unit als vakantiewoning

Heb je plannen om je aan de wereld van de vakantiewoningen te wagen? Bekijk zeker de mogelijkheid om een unit in te zetten. Zo’n unit biedt voldoende comfort en ruimte om er even tussenuit te knijpen. Je richt het volledig in volgens jouw stijl. Geen ellenlange bouw- of verbouwwerken. Na een snelle plaatsing en het nodige papierwerk is de vakantiewoning klaar om te verhuren.

7. Je eigen unit als thuiskantoor

Werk je van thuis uit als werknemer of als zelfstandige? Dan is een aparte werkplek het gedroomde thuiskantoor. Geen plaats meer in je woning om een apart bureau in te richten? Plaats een unit bij je huis en werk in alle comfort.

8. Unit als kantoorruimte voor je bedrijf

Als starter heb je niet onmiddellijk het budget voor een groot kantoor dat aan je voorziene groei voldoet. Start met een unit en breid eenvoudig uit op het tempo van de groei van je bedrijf. De ecologische mogelijkheden zijn mooi meegenomen.

9. Gun jezelf luxe met een unit

Het grote voordeel aan een unit is dat je start met een lege doos die je zelf naar wens inricht. Ideaal om je dromen waar te maken. Ga voor een poolhouse, wellness in eigen tuin, ruime hobbyruimte, fitnesszaal,… De unit maakt alles mogelijk.