Is een tiny house iets voor jou?

Is een tiny house iets voor jou?

Is een tiny house iets voor jou?

Is een tiny house iets voor jou?

De letterlijke vertaling van de term tiny house is klein huis. Meer nog, eigenlijk gaat het eerder over een piepklein huis. Het is een kleine woning waarin iedere vierkante centimeter benut wordt. Zo zijn alle nodige voorzieningen om comfortabel te wonen aanwezig. Is een tiny house iets voor jou?

Het ontstaan van het begrip tiny house

Het concept kent zijn oorsprong in Amerika. Jongeren hebben niet altijd de middelen of de zin om een lening af te betalen of om zich op een vaste plaats te settelen. Zo kwamen ze op het idee van een tiny house dat elk moment kan verplaatst kan worden.

Tiny house met alle comfort

Een tiny house wordt zodanig slim ingedeeld, dat alles aanwezig is om comfortabel te leven. Een keukentje, badkamer, toilet, slaapplaats, leefruimte en voldoende opbergruimte. Dit zijn de voornaamste voorwaarden om in je tiny house te leven. En dat lukt. Slimme technieken en indelingen zorgen ervoor dat alles aanwezig is. Het zijn ingenieuze bouwwerken waarin alles als puzzelstukjes in elkaar valt.

Sluit je tiny house aan op het net of leef zelfvoorzienend

Een tiny house is zodanig gemaakt dat het in 1 stuk op 1 dag geplaatst wordt. Alle voorzieningen om je kleine huisje aan te sluiten zijn voorzien. Zo is het enkel nodig om het op de juiste plaats te zetten en aan de nutsvoorzieningen aan te sluiten. Zie je dit niet zitten of komt je tiny house in een mooi stukje natuur te staan? Ga dan voor een tiny house dat volledig zelfvoorzienend is dankzij onder andere zonnepanelen en recuperatie van regen- en afvalwater. Dit zogenaamde off-the-grid wonen zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. Zelfs in je eigen tuin is dit een heel interessant concept.

Alternatieve toepassingen voor tiny houses

Een tiny house kent veel toepassingen. In eerste instantie is het bedoeld als een volledig aparte woonunit om zelfstandig in te wonen. Dit zowel voor jongeren als voor ouderen. In Vlaanderen is dit doorgaans niet conform de woonwetgeving. Deze stelt een minimale woonoppervlakte vast van 18m² voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen en zo gaat dit verder in stijgende lijn volgens het aantal personen. Meestal voldoet een tiny house niet aan deze normen. Als de woonunit in een tuin bij een woning staat, is het een ander verhaal. Dan mag er perfect iemand in de tiny house wonen. Een zorgunit is het meest voorkomende voorbeeld van deze toepassing. Hierdoor woont de zorgbehoevende apart, maar is het netwerk om hulp te bieden heel dichtbij.

Ben je op zoek naar een snelle oplossing om je woning uit te breiden? Integreer een tiny house aan en in je huis als uitbouw. Op zich volgt dit niet volledig de originele bedoeling van een tiny house, maar het is een interessante piste voor een vlotte en eenvoudige uitbreiding.

Ben je op zoek naar een leuk thuiskantoor, een tuinkamer, poolhouse of wellnessruimte? Je richt je tiny house naar eigen wens en behoeften in. Een kantoor met sanitair, keuken en ontvangstruimte. Of een mooie open ruimte met zicht op de tuin. Een bar, sauna, hobbyruimte, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ecologisch tiny house

Eerder las je al over tiny houses die volledig zelfvoorzienend zijn. De voornaamste bronnen voor een woning zijn water en elektriciteit. Zonnepanelen wekken energie op. De watervoorziening gebeurt via de recuperatie van regenwater of afvalwater. Groendaken en groengevels bevorderen de opvang van regenwater en maken van je tiny house een natuurdomein. Zo draag je bij tot een beter klimaat voor iedereen.

BENIEUWD NAAR ONZE KIJKWONING?

Volg ons op sociale media: FacebookInstagramLinkedIn en Twitter

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig tips en info over onze Novulo Zorgwoningen in je mailbox. Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

Bezoek ons atelier en kijkwoning

Laat ons weten waar je naar op zoek bent en kom snel langs in een van onze kijkwoningen te Laakdal, Oudenaarde, Pittem of Rumst.

Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?

Kijkdag
3 juni

Kom op zaterdag 3 juni 2023 langs tussen 9u en 18u en krijg een exclusieve rondleiding in een van onze kijkwoningen te Pittem, Laakdal en Rumst

Om jouw surfervaring te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.