Bijgebouw in de tuin? Je zorgwoning mag er nog bij!

Je zorgwoning mag er nog bij

Bijgebouw in de tuin? Je zorgwoning mag er nog bij!

Je zorgwoning mag er nog bij

Laat ons toegeven. Stedenbouwkundige voorschriften zijn niet altijd duidelijk. Zeker als er wat nieuwigheden bij komen. Zoals de mobiele zorgwoning in de tuin. Gelukkig denken de wetgevers ook mee met veranderende behoeftes en innovatieve oplossingen. Zo werd de omslachtige omgevingsvergunning voor de mobiele zorgwoning vervangen door de veel eenvoudigere meldingsplicht. Je checkt of je voldoet aan de voorwaarden, je meldt dat je een zorgwoning zal plaatsen en daarmee is de administratie afgerond. 

Maar hier en daar kwamen er nog enkele onduidelijkheden naar boven. Met alle gevolgen van dien. Tijd om een voor een deze gaatjes te vullen en de puntjes op de i te zetten. Onder andere over het plaatsen van de mobiele zorgwoning in de tuin waar al een bijgebouw staat. Nu is er voor eens en voor altijd duidelijkheid. Heb je al een bijgebouw in de tuin? Je zorgwoning mag er nog bij!

Wat zegt de wet over bijgebouwen in combinatie met mobiele zorgwoning?

De wet zegt dat je zonder vergunning  een bijgebouw in de tuin mag plaatsen tot 40m². Een tuinhuis. Of een atelier. Of een andere ruimte. Tenzij de verkavelingsvergunning iets anders voorschrijft. Maar in de meeste gevallen geldt dus de maximale oppervlakte tot 40m². Jouw zorgwoning mag tot 50m² groot zijn. Tot voor kort telden heel wat stedenbouwkundige diensten van steden en gemeenten de oppervlakten samen. Met als gevolg dat de plaatsing van de zorgwoning alsnog geweigerd werd. Of dat de plaatsing van een bijgebouw geweigerd werd als er al een zorgwoning was. Met allerlei rekensommen om toch die 40m² niet te overschrijden. Onterecht, zo blijkt nu. 

De conclusie is dus dat je én een bijgebouw tot 40m² én een zorgwoning tot 50m² in je tuin mag plaatsen. Als je hierbij aan alle andere voorwaarden voldoet omtrent afstand tot de perceelsgrens en dergelijke.

Zorgwoning plaatsen? Novulo loodst je door alle wetgeving en bouwt jouw zorgwoning van A tot Z.

BENIEUWD NAAR ONZE KIJKWONING?

Volg ons op sociale media: FacebookInstagramLinkedIn en Twitter

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig tips en info over onze Novulo Zorgwoningen in je mailbox. Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

Bezoek ons atelier en kijkwoning

Laat ons weten waar je naar op zoek bent en kom snel langs in een van onze kijkwoningen te Laakdal, Oudenaarde, Pittem of Rumst.

Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?

Om jouw surfervaring te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.