Zorgwonen lijkt een recent gegeven, maar dat is het helemaal niet. Het samenwonen van verschillende generaties onder 1 dak was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Na een tegenovergestelde beweging gaan we nu weer richt het meer-generatie-wonen. Maar dan wel in een andere vorm. Zorgwonen met eenvoudige meldingsplicht: hoe werkt het?
De opkomst van de zorgwoning
Vroeger was het inwonen van ouders, grootouders of andere familieleden met zorgbehoeften gewoonweg evident. Halverwege vorige eeuw veranderde dit gegeven van samenwonen met meerdere generaties. Steeds meer gezinnen waren gesteld op hun eigen plekje. De regelgeving volgde deze trend. Meer nog, de wetgeving van stedenbouw duwde de maatschappij in deze richting. De term eengezinswoning kwam naar boven en is sindsdien standaard bij het toekennen van een stedenbouwkundige vergunning.
Op veel plaatsen mogen enkel eengezinswoningen gebouwd worden. Of is er geen uitbreiding mogelijk naar een meergezinswoning. Betekent dit dan dat familieleden niet meer in je huis mogen komen wonen? Zeker niet. Je kan perfect een kamer vrijmaken voor een grootouder of een broer die extra zorg nodig heeft. Alleen zijn we intussen zodanig gesteld op ons eigen plekje dat we dit liefst zo houden.
Privacy en zelfstandigheid zijn onmisbaar geworden in onze samenleving. In eerste instantie kwam kangoeroewonen als alternatief naar boven. Je woont in dezelfde woning en voorziet aparte leefgedeeltes. Maar de grondige verbouwingen zijn een grote drempel. Hoge kosten, veel stof en lawaai maken kangoeroewonen niet aantrekkelijk. Gelukkig is er hier intussen een ideaal antwoord op. De modulaire zorgunit.
Deze kleine woning wordt volledig in een atelier gebouwd. Daarna komt hij op de vrachtwagen ter plaatse en staat hij op enkele uren tijd waar hij moet staan. Voorzien van alles wat je nodig hebt om comfortabel te wonen. Aangepast aan de smaak en noden van de bewoner. Klinkt als muziek in de oren, toch? Ook de wetgever bleek hier oor naar te hebben. Gedaan met complexe regels en een wirwar aan vergunningen. Dankzij een nieuw decreet is er sinds 16 augustus 2021 eenvoudige meldingsplicht om een zorgunit te plaatsen.
Wat houdt meldingsplicht voor een zorgwoning in?
Zorgwonen kent sinds 16 augustus 2021 een aparte regelgeving. Zorgwonen bestaat uit twee luiken. Ten eerste is er de huisvesting van hoogstens 2 personen waarvan ten minste 1 persoon minstens 65 jaar is of waarvan minstens 1 persoon zorgbehoevend is. Ten tweede doe je aan zorgwonen in of bij een bestaande woning. De nieuwe wooneenheid is ondergeschikt aan de hoofdwoning en wordt bewoond door de zorgbehoevende of de zorgverlener.
Voldoet je zorgwoning aan alle voorwaarden dan is er niet langer een stedenbouwkundige vergunning nodig. Je bent wel verplicht de plaatsing te melden.
Waar moet ik melding maken van een zorgwoning?
Er zijn twee manieren om je meldingsplicht uit te voeren. De eerste manier is online een melding doen via het Omgevingsloket. Op de homepagina van het Omgevingsloket zie je rechts de link om melding te doen. Daarna log je in met je identiteitsgegevens en geef je een omschrijving van de geplande werken door. De tweede manier is offline via een meldingsformulier bij de dienst stedenbouw van je stad of gemeente. Ongeveer 30 dagen na je melding ontvang je jouw meldingsakte. En dan kan de plaatsing van je zorgunit gebeuren.
Laat je door Novulo begeleiden voor de melding van je zorgunit. Neem vandaag nog contact op.