Wat genieten je ouders of grootouders ervan om hun oude dag in hun eigen huis door te brengen. Niets beter dan de vertrouwde omgeving voor hun welbevinden en gemoedsrust. Maar met de jaren gaat de gezondheid achteruit. Medische problemen en verminderde mobiliteit brengen heel wat extra zorgen met zich mee. Zelfstandig wonen is niet evident. De mobiele zorgunit is dé oplossing. Ga in de tuin van je ouders of grootouders wonen en laat hen verder genieten van hun geliefde woonst.
Woon als mantelzorger in een mobiele unit
Meestal hoor je het omgekeerde. De persoon die extra zorg nodig heeft gaat in de tuin van familieleden wonen. Maar waarom niet andersom werken? Plaats een mobiele unit in de tuin van je oma en opa en help hen zo met dagdagelijkse zaken als boodschappen doen of koken.
De mobiele unit start als een lege doos. De inrichting ligt volledig in jouw handen. Je creëert je eigen unieke stekje in de nabijheid van je geliefde ouders of grootouders. Het zal je verbazen hoeveel comfort je in je tiny house ervaart. De plaats van ramen, deuren, wanden, ruimtes,… Alles ligt in jouw handen. Groendak, regenwaterrecuperatie, zonnepanelen,… Maak je woning zelfvoorzienend. Maak een huisje op jouw maat.
Wanneer ben je mantelzorger?
Je bent mantelzorger van zodra je zorg biedt aan iemand die extra zorg vraagt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Of gewoonweg ouderdom. Je zorgt op regelmatige basis voor een persoon waar je een emotionele band mee hebt.
Eenvoudige meldingsplicht voor het plaatsen van de unit
Breekt het zweet je al uit bij de vrees voor het vele papierwerk dat hierbij komt kijken? Dan hebben we goed nieuws. De complexe regelgeving is verleden tijd. De eenvoudige meldingsplicht maakt komaf met de administratieve rompslomp. Dit geldt ook wanneer de zorgbehoevende in de eigen woning blijft wonen en de mantelzorger een tijdelijke zorgwoning gaat bewonen.
Wat zijn de voorwaarden?
- Het gaat over een tijdelijke, verplaatsbare constructie.
- De wooneenheid is ondergeschikt aan de vergunde hoofdwoning.
- De unit bevindt zich volledig binnen een straal van 30 meter van de hoofdwoning.
- De unit staat in de zijtuin of achtertuin op minstens een meter van de perceelsgrens. De unit mag aansluiten aan de bestaande woning. De unit mag ook op of tegen de perceelsgrens staan als er een bestaande scheidingsmuur staat en deze muur in de oorspronkelijke staat blijft.
- De unit is maximaal 3,5 meter hoog. De brutovloeroppervlakte bedraagt maximaal 50 m².
- Bijkomende verhardingen buiten de tijdelijke constructie zelf en de strikt noodzakelijke toegang zijn niet toegelaten.
- Er is geen ontbossing of wijziging van het reliëf van de bodem toegestaan voor het plaatsen van de unit.
- De verplaatsbare zorgunit komt niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied of overstromingsgebied.
- De nutsvoorzieningen voor de zorgunit worden afgetakt van de bestaande nutsvoorzieningen van de hoofdwoning.
- Maximale duur van het zorgwonen is 3 jaar, eenmalig verlengbaar met een extra periode van nog eens maximum 3 jaar. De woonunit kan langer blijven staan, mits een voorafgaande omgevingsvergunning.
Lees hier het decreet na zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad nummer 186 van 2 juli 2021
Mobiele woonunit huren
De investering om een woonunit te kopen is vaak moeilijk af te wegen ten opzichte van de termijn van mantelzorgwonen. Daarom biedt Novulo ook woningen te huur aan. Al vanaf 800 euro per maand kan je een mobiele woning huren. Dat is een pak goedkoper dan een kamer in een serviceflat of een woonzorgcentrum.
Contacteer Novulo voor jouw woonunit in de tuin van oma en opa.