Het verschil tussen een kangoeroewoning en een zorgwoning

Heb je je ook al eens afgevraagd wat het verschil tussen een kangoeroewoning en een zorgwoning is? Lees dan zeker verder. Want er is inderdaad een doolhof aan termen waar je moeilijk je weg in vindt. Hoe spijtig zou het zijn om hierdoor de kans op de beste zorg voor je dierbare te ontlopen. Daarom klaren we dit verschil graag voor je uit.

Onder 1 dak in de kangoeroewoning of onder 2 daken in de zorgwoning

Het eerste grote verschil tussen de kangoeroewoning en de zorgwoning is de manier van bouwen.

Bij de kangoeroewoning maak je twee woningen in hetzelfde gebouw. Weliswaar aparte woningen waardoor iedereen zelfstandig kan leven. Elk een eigen keuken, badkamer, leefruimte, slaapkamers, … Toch leef je allemaal samen onder 1 dak.

De zorgwoning is een op zichzelf staande woning in de tuin van een huis. Iedereen heeft dus ook alles wat nodig is om zelfstandig te leven. Maar niet onder hetzelfde dak. Je bent met elkaar verbonden via de tuin.

Geen verbouwingswerken bij de zorgwoning

Je woning opsplitsen in 2 woningen. Dat vraagt ingrijpende verbouwingen die moeilijk omkeerbaar zijn. Naast de hoge kost moet je dus een tijdje doorheen heel wat stof en lawaai bijten om tot een kangoeroewoning te komen. En als een van de gezinnen verdwijnt, dan is het heel moeilijk om de tweede woning een andere bestemming te geven. Tenzij je dit vele generaties lang volhoudt.

Bij de zorgwoning is er helemaal geen verbouwing nodig. Er komt zelfs geen beton aan te pas. Enkel een aansluiting aan de nutsvoorzieningen en je bent er. De opbouw gebeurt volledig in het atelier van de producent. De funderingen bestaan uit grote schroeven die in de aarde komen. De zorgwoning komt volledig afgewerkt toe met de vrachtwagen. Op enkele uren tijd is ze klaar om te gebruiken. Het enige wat jij dus moet doen is een geschikte plek in de tuin zoeken. En loopt de zorgsituatie af? Dan krijgt deze mobiele unit even vlot een andere bestemming.

De zorgwoning en kangoeroewoning hebben een andere insteek

Je huis ombouwen tot een kangoeroewoning kan je in elke levensfase doen. De oorspronkelijke insteek is het samenwonen van ouders met hun kinderen en kleinkinderen. Zo springt iedereen vlot bij in elke levensfase. In eerste instantie zullen de grootouders vooral het jonge gezin ondersteunen door de kleinkinderen op te vangen, gezamenlijk boodschappen te doen of huishoudelijke klussen te delen. In een latere fase draaien de rollen meestal om. De grootouders worden ouder en hebben meer zorg nodig. Dan zullen de kinderen inspringen om allerlei taken op zich te nemen qua zorg en huishouden. Indien nodig zal de woning dan nog verder moeten aangepast worden aan de veranderende noden.

Bij de zorgwoning start de insteek al bij een zorgsituatie. Iemand heeft specifieke zorg nodig en gaat in de nabijheid van de mantelzorger wonen. Deze zorgwoning is onmiddellijk aangepast, met allerlei heel praktische hulpmiddelen en veiligheidsmaatregelen. Omgekeerd kan ook. Dan gaat de mantelzorger in een mobiele unit in de tuin van de zorgvrager wonen. Zo ben je dicht en toch niet te dicht bij elkaar. Iedereen heeft wel eens nood aan een rustige en ontspannende omgeving. Dankzij de zorgwoning in de tuin kan je volledig ontsnappen aan de drukte van de kleinkinderen. Hoe graag je hen ook ziet groeien en bloeien, jouw rust is belangrijk.

Ik wil meer weten over de zorgwoning.