De zorgwoning in de tuin: budgetvriendelijk, duurzaam en goed voor de gezondheid

De zorgwoning in de tuin budgetvriendelijk duurzaam en goed voor de gezondheid

De zorgwoning in de tuin: budgetvriendelijk, duurzaam en goed voor de gezondheid

De zorgwoning in de tuin budgetvriendelijk duurzaam en goed voor de gezondheid

>> download het artikel

Zowel de bouwwereld als het zorglandschap waren dringend aan vernieuwende inzichten toe. Novulo Buildings biedt met de zorgwoning een oplossing voor beide sectoren. Modulaire units zijn een duurzaam en snel alternatief voor klassieke gebouwen. Plaats zo’n modulaire unit in de tuin van de mantelzorger en je krijgt een antwoord op de lange wachtlijsten en het personeelstekort in de woonzorgcentra. Thijs Vanhoutte en Tom Bogaert, de oprichters van Novulo Buildings, vertellen hun verhaal over hoe de zorgwoning in de tuin budgetvriendelijk, duurzaam en goed voor de gezondheid is.

De modulaire unit

“We zien de modulaire unit als hét middel om te bouwen in en aan de toekomst. De materialen zijn herbruikbaar. De opbouw gebeurt volledig in eigen atelier, zodat je niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden of andere factoren. Optimalisatie van het bouwproces zorgt voor een minimum aan afval en efficiënt stockbeheer. Zo kunnen we snel aan de vraag van de klant voldoen. Want een aangepaste zorgsituatie is een dringend probleem. Eens de nood aan een zorgwoning er komt, is snel handelen aangewezen. In het belang van zowel de zorgvrager als de mantelzorger. 

De modulaire unit bestaat uit een staalconstructie. Die wordt volledig bekleed, geïsoleerd en afgewerkt. Even goed als een andere woning. De plaatsing vraagt nauwelijks voorbereidende werken. Er gaan schroeffunderingen in de grond. Dit zijn grote schroeven die in de aarde gaan. Zonder verharding van de bodem. Daarna komt de zorgwoning kant-en-klaar toe. Zeker met de huurformule kunnen we heel snel tot plaatsing overgaan. Gelukkig speelt de regelgeving hierop in. Dankzij het nieuwe Vlaams decreet voor tijdelijke zorgwoningen volstaat het om de plaatsing te melden. Je hoeft niet te wachten op een omgevingsvergunning. Momenteel geldt dit voor een periode van 3 jaar, verlengbaar met nog eens 3 jaar. Maar we ijveren voor een regelgeving zonder tijdslimiet.”

De grote voordelen van de zorgwoning

“We bouwen energieneutrale zorgwoningen met zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en mogelijkheid tot thuisbatterij. Je kan de zorgwoning aankopen of huren. We gaan voor living-as-a-service. Je krijgt dus je woning, energie én elektriciteit voor een vaste en transparante prijs,” legt Thijs Vanhoutte uit.

Tom Bogaert vult aan: “De zorgwoning is volledig aangepast aan de noden van de bewoner. Veiligheid, valpreventie en comfort in een stijlvolle omgeving staan voorop. Rolstoeltoegankelijk met in hoogte verstelbaar meubilair en een plafondtillift. De digitale zorgassistent waakt in alle discretie over je veiligheid. Dit zijn zaken die de zelfstandigheid heel sterk bevorderen. De grote raampartijen trekken daglicht binnen en brengen je in nauw contact met je dierbaren. Een heel belangrijke factor om eenzaamheid tegen te gaan en zo de fysieke en mentale gezondheid te stimuleren.”

“Weet ook dat een zorgwoning gemiddeld de helft goedkoper is dan een woonzorgcentrum. Bovendien krijg je hiervoor dubbel zoveel oppervlakte en leef je in een omgeving aangepast aan jouw stijl en persoonlijke wensen.”

BENIEUWD NAAR ONZE KIJKWONING?

Volg ons op sociale media: FacebookInstagramLinkedIn en Twitter

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig tips en info over onze Novulo Zorgwoningen in je mailbox. Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

Bezoek ons atelier en kijkwoning

Laat ons weten waar je naar op zoek bent en kom snel langs in een van onze kijkwoningen te Laakdal, Oudenaarde, Pittem of Rumst.

Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?

Om jouw surfervaring te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.