De Novulo zorgwoning: de totaaloplossing voor zorggericht wonen

DeMorgen Logo

De Novulo zorgwoning: de totaaloplossing voor zorggericht wonen

Ben je op zoek naar een manier om de woonomstandigheden van je hulpbehoevende familielid of vriend aan te passen? Wil je de balans voor mantelzorger en zorgvrager verbeteren door een comfortabele zorgsituatie voor iedereen te creëren? Dan vind je het antwoord op je vragen bij de Novulo zorgwoning. Thijs Vanhoutte, bezieler en oprichter van Novulo Buildings, legt het concept van de zorgwoning uit.

Wat is de filosofie achter de Novulo zorgwoning?

We zetten terug in op de natuurlijke gang van zaken in de levensloop. Eerst zorgen ouders voor hun kinderen. Later keert deze levensloop om, waarbij kinderen gaan zorgen voor hun ouders. Decennia geleden was dit gangbaar. Intussen zijn op dat vlak ook de tijden en de noden van iedereen veranderd. De modulaire zorgwoning speelt hier perfect op in. De zorgwoning is meer dan een woning op zich. Het gaat vooral over de combinatie van de woning en de organisatie van de zorg in de eigen omgeving, met voldoende privacy en een goede balans voor alle partijen.

Voldoet de Novulo zorgwoning aan bepaalde normen?

Jazeker, denk hierbij in de eerste plaats aan de energienormen. We gaan niet zomaar voor energiezuinige zorgwoningen. We gaan nog een stap verder richting energiepositieve zorgwoningen met oog voor hernieuwbare energie, waterinfiltratie en behoud van de bodem. Er komen geen graafwerken of verhardingen aan te pas. Regenwater wordt bovendaks gestockeerd. Er is voldoende ruimte voor zonnepanelen en de gevels zijn voorzien op het plaatsen van een groenwand. De zorgwoning staat in de tuin en is te gast in de natuur. Het is belangrijk om meer aan de natuur terug te geven dan je neemt.

Een tweede belangrijke norm voor de zorgwoning is de verplaatsbaarheid. De zorgwoning wordt volledig binnen in ons atelier opgebouwd en gaat dan in één beweging richting de eindklant. De kans is ook groot dat de zorgwoning doorheen haar levensloop meermaals verplaatst wordt. Daarom werken we van bij de start met duurzame materialen die dit perfect toelaten.

Waarom is de modulaire zorgwoning van Novulo dé oplossing voor zorgwonen?

Het eerste grote voordeel van modulair bouwen is de snelheid van het bouwproces. Alles gebeurt binnen. We hebben een ruime voorraad en zijn zo vaak prijsstijgingen voor. Als je de zorgwoning bestelt, staat ze binnen enkele maanden in je tuin.

Een tweede grote voordeel is het feit dat de zorgwoning aanpasbaar is aan de volledige levensloop. Van volledig mobiel tot nood aan extra handgrepen of rolstoeltoegankelijkheid. Verandert er iets aan de gezondheidstoestand, dan is de zorgwoning hier al op voorzien.

Het derde grote voordeel is het ruimtegevoel. De slimme indeling en grote raampartijen geven je in elke ruimte een open en vrij gevoel. Je hebt alles wat je in een andere woning terugvindt: een uitgeruste keuken, een mooie slaapkamer en badkamer, voldoende kasten en een mooie leefruimte met zicht op de tuin. Alle technieken zijn slim weggewerkt in een kleine technische ruimte die perfect van de buitenkant toegankelijk is. Bovendien staan zorg en veiligheid bij alles centraal, met aangepast meubilair, aandacht voor valpreventie en een slim alarmsysteem.

De levenskwaliteit van zowel de zorgvrager als mantelzorger gaat er in deze woonsituatie sterk op vooruit. Zo komt er meer tijd vrij voor dat wat echt telt. Een babbeltje bij de koffie of het bouwen aan leuke herinneringen met de familie. Kortom, de allesdoordringende zorgen verschuiven naar de achtergrond en geven iedereen terug de tijd om te genieten van het leven.

Biedt de Novulo zorgwoning ook mogelijkheden voor andere zorgsituaties?

Absoluut. We zijn er ons van bewust dat bepaalde zorgsituaties een intensieve begeleiding binnen een gespecialiseerd centrum vragen. Helaas botsen deze centra vaak op plaatsgebrek en ellenlange wachtlijsten. Uitbreidingswerken duren lang en zijn duur. Dus ook daar is de zorgwoning perfect inzetbaar. We werken alles uit volgens de noden van het centrum en de bewoners. De units komen volledig afgewerkt toe en de andere bewoners ervaren nauwelijks hinder van de plaatsing. Een goede zorg voor iedereen garanderen in een duurzame omgeving, dat is waar de zorgwoning voor staat.

BENIEUWD NAAR ONZE KIJKWONING?

Volg ons op sociale media: FacebookInstagramLinkedIn en Twitter

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig tips en info over onze Novulo Zorgwoningen in je mailbox. Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

Bezoek ons atelier en kijkwoning

Laat ons weten waar je naar op zoek bent en kom snel langs in een van onze kijkwoningen te Laakdal, Oudenaarde, Pittem of Rumst.

Wordt de zorg te zwaar als mantelzorger?

Om jouw surfervaring te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.